Apple, Amazon, Intel ve diğerleri: İşten çıkarmalar ve işe alımlar donduran teknoloji devleri

Apple, Amazon, Intel ve diğerleri: İşten çıkarmalar ve işe alımlar donduran teknoloji devleri
Elon Musk’ın satın alınmasının ardından Twitter, maliyet düşürme önlemlerinin bir parçası olarak iş gücünün neredeyse yarısını işten çıkardı. İlginç bir şekilde, şirket daha sonra işten atılan çalışanlardan bazılarının yanlışlıkla işten çıkarıldıklarını veya belirli operasyonlar için çok gerekli olduğunu anladıktan sonra geri dönmelerini istemek zorunda kaldı. Ancak Twitter işten çıkarmaları, teknoloji endüstrisindeki daha büyük bir eğilimin parçası. Wall Street Journal, Facebook’un ana şirketi Meta’nın binlerce çalışanını etkileyecek büyük çaplı işten çıkarmalara başlamayı planladığını bildirdi. Dünya ekonomisi, kontrolsüz enflasyon ve dünya çapındaki merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesiyle resesyona girerken, daha fazla teknoloji şirketinin de aynı şeyi yapması muhtemel. Burada, teknoloji endüstrisindeki en büyük işten çıkarmalardan ve işe alım donmalarından bazılarını bir araya getirdik.
heyecan
Musk’ın devralınması, satın alma işleminin tamamlanmasından hemen sonra Twitter CEO’su Parag Agrawal, CFO Ned Segal ve hukuk işleri ve politika şefi Vijaya Gadde’nin görevden alınmasıyla başladı. Daha sonra Twitter, 4 Kasım’da 7.500 kişilik kadrosunun yaklaşık yarısını işten çıkardı. Çalışanlar, işten çıkarmalar hakkında ilk olarak bir önceki gün kendilerine gönderilen bir e-posta ile bilgilendirildi. İşten çıkarmalar, şirketin ABD ara seçimleri öncesinde yanlış bilgilerle başa çıkma yeteneği hakkında soru sormanın yanı sıra, şirketin eski çalışanlarından bir toplu dava açılmasına da yol açtı.
Hindistan’da, e-posta sabah 4’te geldi ve Indian Express, Twitter Hindistan’ın pazarlama, iletişim ve mühendislik ekiplerindeki neredeyse tüm kişilerin işten çıkarmalardan etkilendiğini bildirdi. Bir çalışan Indian Express’e “tüm sürecin bir Rus ruleti oyunu gibi göründüğünü” söyledi. Twitter’ın Hindistan’da 250 ila 300’e yakın çalışanı vardı.
Meta
Facebook-ebeveyn Meta, konuya aşina olan kişilere atıfta bulunan bir WSJ raporuna göre, binlerce çalışanı etkileyecek bir hareketle işçileri toplu olarak işten çıkarmaya başlamayı planlıyor. Ekim ayında şirket, bu yıl tatil çeyreğinin zayıf olacağını ve gelecek yıl maliyetleri önemli ölçüde artıracağını tahmin etti. Bu, Meta’nın borsasından yaklaşık 67 milyar doları sildi ve bu yıl zaten kaybettiği neredeyse 500 milyar değerine ekledi.
Reuters’e göre, şirket için bu hayal kırıklığı yaratan görünüm, yavaşlayan küresel ekonomik büyüme, TikTok’tan gelen yoğun rekabet, Apple’dan gelen gizlilik değişiklikleri, artan düzenleyici baskı ve metaverse üzerindeki büyük harcamalarla ilgili endişelerle boğuşuyor.
Patlatmak
Snapchat’i geliştiren ve işleten şirket olan Snap, bu yıl Ağustos ayında 6.400 kişilik işgücünün yaklaşık yüzde 20’sini kesti. İşten çıkarmalar, Snap’in hisse senedi fiyatının geçen yıl yüzde 80’in üzerinde düşmesiyle açıklandı. İşten çıkarmalar, mini uygulamalar ve oyunlar geliştiren geliştiriciler ve sosyal haritalama Zenly’deki çalışanlar (Snap’in 2017’de satın aldığı) ile bazı departmanları diğerlerinden daha fazla etkiliyor.
Snap CEO’su ve kurucu ortağı Evan Spiegel, çalışanlara gönderdiği bir e-postada şunları yazdı: “Gelir artışını yeniden hızlandırmak için çalışmalarımıza devam ederken, Snap’in her ortamda uzun vadeli başarısını sağlamalıyız. Bu değişikliklerin işimizin uzun vadeli başarısını sağlamak için gerekli olduğu için çok üzgünüm.”
Microsoft
Microsoft, kimliği belirsiz bir kaynağa atıfta bulunan bir Axios raporuna göre yaklaşık 1.000 çalışanını işten çıkardı. Şirket, dünyanın birçok düzeyinde, ekibinde ve bölgesinde işleri kesti. “Tüm şirketler gibi biz de iş önceliklerimizi düzenli olarak değerlendiriyor ve buna göre yapısal düzenlemeler yapıyoruz. Microsoft, Axios’a yaptığı açıklamada, işimize yatırım yapmaya ve önümüzdeki yıl kilit büyüme alanlarında işe almaya devam edeceğiz ”dedi.
Intel
Bir Bloomberg raporuna göre, durum hakkında bilgisi olan kişilere atıfta bulunan Intel, maliyetleri düşürmek için binlerce çalışanını işten çıkarmayı planlıyor. İşten çıkarmanın, personelin yüzde 20’sini etkileyen kesintilerle özellikle şirketin satış ve pazarlama grubunu ciddi şekilde etkileyeceği bildiriliyor. Rapor, Covid döneminde küçük bir canlanma yaşayan PC pazarındaki düşüşün Intel’i bu kararı almaya zorladığını belirtiyor.
Amazon
Amazon henüz herhangi bir işten çıkarma duyurusu yapmamış olsa da, perakende işinde yılın geri kalanında kurumsal işe alımları dondurdu. Bu, New York Times tarafından dahili bir şirket duyurusuna atıfta bulunarak bildirildi. İşverenlere bir e-posta ile gelen duyuru, şirketin mağaza işindeki tüm kurumsal roller için işe alımları durdurduğunu söyledi. Amazon’un mağaza işi, lojistik operasyonlarının yanı sıra fiziksel ve çevrimiçi perakende işini de kapsar. NYT’ye göre, donmadan önce, bu bölümde 10.000’den fazla açılış yapıldı.
Elma
Bir Bloomberg raporuna göre Apple, araştırma ve geliştirme dışındaki birçok iş için işe alımları duraklatıyor. Apple, tatil döneminde büyümenin yavaşlayacağını öngördü. Ayrıca, Çin’in yeni Covid-19 enfeksiyonlarıyla başa çıkmak için uyguladığı kilitleme politikası nedeniyle iPhone 14 Pro ve Pro Max arzının etkileneceğini tahmin ediyor.
Duraklama, gelecekteki cihazlar ve uzun vadeli projeler üzerinde çalışan ekipler için geçerli olmayacak, ancak standart donanım ve yazılım mühendisliği rollerini ve diğer bazı kurumsal işlevleri etkileyecek, diye ekliyor Bloomberg.
Şerit
Stripe, e-ticaret şirketleri için ödeme işleme yazılımı ve API’ler sağlayan bir İrlandalı-Amerikalı finansal hizmetler şirketidir. Müşteri listesi Amazon, Uber, Zoom, Slack ve diğerleri gibi firmaları içerir. Şirket, çalışanlarının yaklaşık yüzde 14’ünü işten çıkaracağını duyurdu. Stripe’teki insanların yaklaşık yüzde 14’ü şirketten ayrılacak. Biz kurucular bu kararı aldık. Stripe CEO’su Patrick Collins, çalışanlara gönderdiği bir e-postada, içinde bulunduğumuz dünya için fazla kiraladık ve etkilenenlerin Stripe’te yaşamasını umduğumuz deneyimi sağlayamamak bize acı veriyor” dedi.
İşten çıkarmaların nedenleri olarak inatçı enflasyonu, enerji şoklarını, yüksek faiz oranlarını, düşük yatırım bütçelerini ve daha seyrek başlangıç finansmanını suçladı.
Byju’nun
Financial Express’e göre, Byju’nun değeri, şirketin mevcut yatırımcılardan 250 milyon dolar topladığı Ekim ayındaki bir finansman turunda 22 milyar dolar değerindeydi. Bu, Bengaluru merkezli şirketi dünyanın en büyük ed-tech şirketlerinden biri yapıyor. Ancak değerleme ve yeni sermaye akışı, Byju’s’un “iş fazlalığı ve rollerde tekrarlama” nedeniyle yaklaşık 2.500 çalışanını işten çıkardığını duyurmasını engellemedi.
PTI’ye göre şirket, dünya genelinde 10.000 yeni çalışanı işe almayı planladığını ve bunların yarısının Hindistan’da işe alındığını söyledi. Şirket ayrıca, işten çıkarmaları açıkladıktan kısa bir süre sonra futbolcu Lionel Messi’yi imzalaması için tepki çekti.