“Bu Uygulama Bilgisayarınızda Çalışamıyor” Hatası Nasıl Onarılır

“Bu Uygulama Bilgisayarınızda Çalışamıyor” Hatası Nasıl Onarılır
Window en eski işletim sistemlerinden biri olmasına rağmen, tüm uygulamalar bunun için yapılmamıştır. Bu nedenle, bu uygulamaları çalıştırırken, “Bu uygulama PC’nizde çalışamaz” diyen bir hata mesajı alabilirsiniz. Muhtemel neden, yazılım çakışmasından bilgisayar virüslerine kadar her şey olabilir.
Ayrıca, Windows sistemleri bazen arızalanabilir ve hemen hemen her Windows uygulamasında bu hatayı gösterebilir. Bu olduğunda, bilgisayarınız kullanılamaz hale gelir ve sadece bir dekorasyon parçası olur.
Bu hata çoğunlukla bir yazılım sorunudur ve kendiniz düzeltilebilir.
“Bu Uygulama Bilgisayarınızda Çalışamıyor” Hatasına Neden Olan Nedir?
Bu hata mesajının birkaç nedeni vardır ve tek bir nedeni saptamak kolay değildir. Ayrıca, Windows için yapılmadığı için Windows PC’niz uygulamayı çalıştıramıyor olabilir.
Bu hata mesajının birkaç nedeni vardır ve tek bir nedeni saptamak kolay değildir. Ayrıca, Windows için yapılmadığı için Windows PC’niz uygulamayı çalıştıramıyor olabilir.
Ancak, Windows uyumlu uygulamalarda hata mesajının hala görüntülenmesinin diğer yaygın nedenleri aşağıda verilmiştir. Uyumsuz yazılım sürümü Bozuk Kullanıcı hesabı Yazılım Çakışması Sorunlu Sistem Dosyaları Bilgisayar Virüsleri ve Kötü Amaçlı Yazılımlar Uygunsuz Kurulum Hatalı Sürücüler
“Bu Uygulama Bilgisayarınızda Çalışamıyor” Hatası Nasıl Onarılır
Açılan hata mesajını düzeltmek o kadar da zor bir iş değil, ancak hangi düzeltmenin uygun olduğunu belirlemek zor. Başka bir şey denemeden önce, uygulamanın pencerelerde desteklenip desteklenmediğini kontrol etmelisiniz. Ayrıca bilgisayarınızı yeniden başlatmayı, önbelleği ve geçici dosyaları silmeyi ve işletim sisteminizi ve sürücülerinizi güncellemeyi deneyin.
Hata mesajı hala görünüyorsa, aşağıdaki düzeltmeleri deneyin.
Program Uyumluluğu Sorun Gidericisini Çalıştırın
Uygulama daha eski veya belirli bir Windows sürümü için yapılmışsa, bu belirli hata mesajını gösterebilir. Bu sorunu gidermek için program uyumluluğu sorun gidericisini çalıştırabilirsiniz.
Program Uyumluluğu Sorun Gidericisini çalıştırmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Başlat menüsünden ayarları açın. Güncelleme ve Güvenlik’e tıklayın. Kenar çubuğundan Sorun Giderme seçeneğini seçin ve Ek sorun gidericilere tıklayın.
Aşağı kaydırın, Program Uyumluluğu sorun gidericisine tıklayın ve Sorun gidericiyi çalıştır’a basın.
Uyumlu Yazılımı Kullan
Çoğu Windows bilgisayarı iki mimaride gelir. Bunlar 32 bit sistem ve 64 bit sistemdir. 64 bit sistem 32 bit uygulamaları çalıştırabilirken, 32 bit sistem 64 bit uygulamaları çalıştıramaz. Bu nedenle uygulamanızın Windows mimarisi ile uyumlu olduğundan emin olmalısınız.
Ayrıca, bazı eski uygulamalar ve oyunlar 16 bit uygulamalardır. 32 bit sistem 16 bit uygulamaları çalıştırabilirken, 64 bit sistem 16 bit uygulamaları çalıştıramaz. Uygulama 32-bit olmasına rağmen 16-bit derleyici kullanıyor olsa bile, 64-bit sisteminiz onu çalıştıramaz.
Windows mimarinizi aşağıdaki adımlarla kontrol edebilirsiniz:
Ayarları açmak için Windows tuşu + I’ye basınSistem Seçimi Hakkında’ya tıklayınWindows mimarisini bulmak için ‘Sistem Türü’ sekmesini kontrol edin.
x64 tabanlı bir işlemciniz varsa, istediğiniz zaman 64 bit sisteme yükseltebilirsiniz. x86 tabanlı bir işlemciniz varsa, 64 bit sisteme yükseltemezsiniz. Uygulamayı çalıştırmak için Windows mimarisiyle uyumlu yazılım yüklemeniz veya donanımınızı değiştirmeniz gerekir.
Virüsleri ve Kötü Amaçlı Yazılımları Kontrol Edin
Bu hata mesajı, bilgisayarınıza virüs ve kötü amaçlı yazılım bulaşıp bulaşmadığını da gösterebilir. En kötü durumda, bilgisayarınızdaki hemen hemen tüm uygulamalar bu hata mesajını göstererek kullanılamaz hale gelebilir.
Tam bir bilgisayar taraması, virüsleri veya kötü amaçlı yazılımları bulmak ve temizlemek için en iyi seçenek olacaktır. Bilgisayarınızın tam taramasını gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.
Arama çubuğunda Windows Güvenliği’ni arayın ve açın. Virüs ve tehdit koruması’na tıklayın.
Tarama seçeneklerine dokunun ve Tam Tarama’ya basın.
Şimdi tara üzerine dokunun.
Haftada bir veya iki kez bilgisayarınızı tam olarak taramalısınız.
SmartScreen’i devre dışı bırak
Smartscreen, adından da anlaşılacağı gibi, olası zararlı yazılımlara karşı tüm indirmeleri ve uygulamaları tarar. Dahili bir Windows yazılımıdır ve arka planda çalışır. Ancak, Smartscreen bazen hata verebilir ve uygulamaların başlamasını durdurabilir.
SmartScreen’i devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Uygulama ve tarayıcı kontrolünü arayın ve en iyi eşleşmeye tıklayın. İtibara dayalı koruma ayarlarına tıklayın.
Seçenekleri, Uygulamaları ve dosyaları kontrol et ve Olası istenmeyen uygulama engellemelerini kapatın.
Aynı geçiş seçenekleriyle Microsoft mağazası ve Microsoft Edge için Smartscreen’i de devre dışı bırakabilirsiniz. Hata mesajı hala çıkıyorsa, Smartscreen’i tekrar etkinleştirin ve bu listedeki diğer düzeltmeleri deneyin. SmartScreen’in devre dışı bırakılması, sizi zararlı olabilecek uygulamaları indirmekten ve çalıştırmaktan koruduğu için genellikle önerilmez.
Yürütülebilir Dosyanın Bir Kopyasını Çalıştırın
“Bu uygulama PC’nizde çalışamıyor” hatası, özellikle oyunun bir kurulum dosyasını indirirseniz, oyun oynarken oldukça yaygındır. Oyunda bu sorun için kullanışlı bir geçici çözüm, .exe dosyasının bir kopyasını oluşturmak ve yeniden çalıştırmaktır.
Bazı durumlarda, .exe dosyasını yeniden adlandırmak uygulamanın başlatılmasına da yardımcı olur.
Bir veya yalnızca birkaç uygulama hatayı gösteriyorsa bu yöntemi kullanın. Her uygulama bir hata mesajı gösteriyorsa bu düzeltme yararlı olmayacaktır.
Uygulamayı Kaldırın veya Yeniden Yükleyin
Hata mesajını yalnızca tek bir uygulama gösteriyorsa, uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsiniz. Uygulamayı silemiyorsanız, uygulamayı kaldırmadan yeniden yüklemeyi deneyin (kurulum dosyasını yeniden çalıştırın). Derleyicide bir sorun veya yanlış indirilmiş bir uygulama olabilir.
Ayrıca, gereksiz uygulamaları kaldırmayı da deneyebilirsiniz. Hata mesajı, yazılım çakışması nedeniyle de görünebilir. Sisteminizi değiştiren bazı kötü kodlanmış uygulamalar veya yazılımlar bu soruna neden olabilir.
VPN veya Proxy’yi devre dışı bırakın
Bazı uygulamalar veya yazılımlar, coğrafi ve bölgesel kısıtlamalar nedeniyle bu hata mesajını gösterir. ABD’de yasaklanmış bir uygulamayı ABD VPN’i etkinken kullanırsanız, uygulamanız hatayı gösterir. Bunu düzeltmek için VPN’nizi devre dışı bırakın.
Bu yöntem de tersine çalışır. Bölgenizde bir uygulama yasaklanmışsa, konumları değiştirmek için VPN kullanın.
Geliştirici Modunu Etkinleştir
Geliştirici modunu etkinleştirmek, herhangi bir kaynaktan uygulama indirmenize ve yüklemenize olanak tanır. Windows, güvenilir kaynaklar listesinde yer almayan kaynaklardan indirilirse bazı uygulamaları engelleyebilir ve çalışmasını durdurabilir. Bu hatayı düzeltmek için aşağıdaki adımları izleyerek geliştirici modunu etkinleştirin.
Başlat menüsünden Ayarlar’ı açın. Güncelleme ve Güvenlik’e tıklayın. Kenar çubuğundan Geliştiriciler için’i seçin.
Geliştirici Modu seçeneğini açın.Yeni Yerel veya Yönetici Hesabı Oluşturun
Bu belirli hata mesajının gösterilmesinin başka bir nedeni de bozuk bir kullanıcı hesabı olabilir. Yeni bir hesap oluşturarak kullanıcı hesabınızın bozuk olup olmadığını kontrol etmek kolaydır.
Yeni bir kullanıcı hesabının nasıl oluşturulacağı aşağıda açıklanmıştır.
Başlat menüsünden ayarları açın. Hesaplar’a tıklayın ve Aile ve diğer kullanıcılar’ı seçin.
Bu bilgisayara başka birini ekle’yi seçin.
Bu kişinin oturum açma bilgilerine sahip değilim’e tıklayın ve Microsoft hesabı olmayan bir kullanıcı ekle’yi seçin.
Kullanıcı adını, parolayı ve parola ipucunu girin ve İleri’yi seçin.
Yeni hesabınızla oturum açın ve hata mesajının yeni hesapta hala görünüp görünmediğini kontrol edin. Görünmezse, tüm verilerinizi yeni hesabınıza aktarın ve Yönetici olarak değiştirin.
Yeni oluşturduğunuz kullanıcı hesabınızı bir yönetici hesabına değiştirmek için adımları izleyin ve tüm verilerinizi aktarın.
Ayarlar > Hesaplar > Aile ve diğer kullanıcılar’ı açın ve Hesap türünü değiştir’i seçin.
Hesap türü altında Yönetici’yi ve ardından Tamam’ı seçin.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve yeni hesaptan oturum açın. Görev çubuğundan Dosya Gezgini’ni açın. Bu PC’yi seçin ve C:\Users\<Eski_Kullanıcı Adı>’na gidin (Eski kullanıcı adı, önceki hesabınızın kullanıcı adıdır) C:\Users\<Eski_Kullanıcı Adı> içindeki tüm dosya ve klasörleri kopyalayın ve C’ye yapıştırın :\Users\ (Yeni kullanıcı adı, yeni hesabınızın kullanıcı adıdır.) Tümünü değiştir düğmesini tıklamanız gerekebilir.CHKDSK, SFC ve DISM Komutunu Çalıştırın
CHKDSK, SFC ve DISM, Windows sistemindeki farklı sorunlarla ilgilenen sorun giderme komutlarıdır. SFC, dosyalardaki hataları kontrol eder ve düzeltir. CHKDSK, sürücüdeki hataları kontrol eder ve düzeltir. DISM, Windows görüntüsündeki hataları kontrol eder ve düzeltir.
İşte bunları nasıl gerçekleştireceğiniz.
Arama çubuğunda Komut İstemi Ara ve Komut İstemi’ne sağ tıklayın. Yönetici Olarak Çalıştır’ı seçin ve iletişim kutusunda Evet’i seçin. Panelde Chkdsk /f D: yazın ve Enter’a basın. (D: sürücüdür, C: birimini C birimini taramak için de kullanabilirsiniz)
DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth yazın ve Enter’a basın.sfc /scannow yazın ve Enter’a basın.
İşlem sırasında herhangi bir sorunla karşılaşırsanız, lütfen bozuk Windows dosyalarını onarma makalemize bakın.