
Android cihazınızda indirilen dosyaları bulmak genellikle kolay bir iştir. Bunları bulma adımları, ne tür bir cihaza sahip olduğunuza bağlı olarak biraz farklılık gösterir, ancak bazı nedenlerden dolayı indirilen dosyalar bazen “kaybolma” eğilimindedir.
Yine de dosyalar kaybolmadı. Onları bulmak için Android cihazınızın ayarlarına girmeniz yeterlidir. Bazı durumlarda, indirilen dosyaları kontrol altında tutmanıza yardımcı olması için bir dosya yöneticisi yüklemeniz gerekebilir. Bazı seçeneklere bir göz atalım.
İndirilenler Klasörüne Bakın
Çoğu işletim sistemi gibi, Android de indirilen tüm dosyalarınızı depolamak için bir “İndirilenler” klasörüyle birlikte gelir. Bu, ne yazık ki genellikle bir uygulama olarak mevcut olmayacak, ancak bir dosya yöneticisi içindeki bir klasör olarak mevcut olacak.
İndirilenler klasörünü bir üçüncü taraf dosya yöneticisi kullanarak bulabilirsiniz , ancak her Android telefonun aynı derecede iyi bir şekilde kullanabileceğiniz kendi stok dosya yöneticisi uygulaması da vardır. Yerel uygulama, üreticiye ve hatta mobil operatörünüze göre değişebilir.
Stok Android’de bu uygulamaya sadece “Dosyalar” denir. Basitçe açın ve İndirilenler klasörüne erişmek için “İndirilenler”e dokunun.

İndirilen dosyalarınız, en yenisi en üstte olacak şekilde listelenmelidir. Sağ üstteki üç noktalı menü seçeneğine dokunursanız, indirdiğiniz dosyalarla daha fazlasını yapabilirsiniz; indirme geçmişinizi temizleyebilir, dosyaları düzenleyebilir, paylaşabilir ve sıralayabilirsiniz.
İndirdiklerinizi daha kolay bulmak için, “Sıralama ölçütü” seçeneğini kullanabilir ve bunları zamana, türe, ada, boyuta, artan veya azalanlara göre düzenleyebilirsiniz – sizin için en uygun olanı.
Alternatif olarak, yanlarındaki üç noktalı menü simgelerine dokunarak indirme listenizdeki dosyaları tek tek seçebilirsiniz; bu, Sil, Paylaş, Yeniden Adlandır vb. gibi çeşitli seçenekleri getirecektir.

İndirilen dosyalarınızdaki dosyaları toplu olarak seçmek veya toplu olarak silmek istiyorsanız, her öğe için onay kutuları görünene kadar dosyalardan birine uzun dokunun, ardından aynı eylemi gerçekleştirmek istediğiniz sonraki her dosyaya dokunun.

Uygulama Ayarlarınızı Kontrol Edin
Birçok uygulamanın kendi indirme ayarları vardır. Android indirmelerinizi varsayılan olarak cihazınızın indirme klasörüne göndermek yerine, uygulamanın indirme klasörüne gönderilirler.
Örnek olay: WhatsApp varsayılan olarak resimleri ve videoları telefonunuza indirir ve kendi klasöründe tutar. “Dosyalar” uygulamasında bu, WhatsApp Görüntüleri ve WhatsApp Videoları olarak ayrılmıştır.

Üçüncü taraf bir dosya gezgini kullanıyorsanız, WhatsApp indirmelerini “Dahili Bellek -> WhatsApp -> Medya” bölümünde bulabilirsiniz.

Ayrıca uygulamanızın ayarlarından da kontrol edebilirsiniz. Cihazınızda her şeyi daha düzenli tutmak için dosyaların varsayılan olarak indirildiği yeri değiştirebilirsiniz.
Üçüncü Taraf Dosya Gezgini Kullanın
Yerleşik dosya yöneticisi Android’de yeterince iyi çalışsa da mükemmel değil. Aradığınızı bulamıyorsanız, üçüncü taraf bir dosya gezgini uygulamasını deneyin. Kullanılacak çeşitli Android dosya yöneticileri vardır. Ancak, oldukça popüler ve kullanışlı bir seçenek X-plore Dosya Yöneticisidir . Çift bölme özelliği, onu kişisel bir favori yapar.

Kullanımı kolaydır. Sağdaki menüde bir Bul özelliği bulunur. Tam dosya adını bilmeniz gerekmez. Ayrıca arama ipuçlarının arama kutusuna eklenmesini seviyorum. Dosya adınızın bir kısmını girin ve dosyanızı saniyeler içinde bulun.

Başka Bir Dosya İndir
Android indirmelerinizi şimdi bulamıyorsanız, neden başka bir şey indiresiniz? Bir dosya indirdiğinizde, cihazınızın bildirim tepsisinde bir bildirim alırsınız. Bildirim bir onay işaretine benziyor.

Ona dokunun ve indirilen dosyaya gönderilirsiniz, yani indirmenin nereden geldiğini de kontrol edebilirsiniz. Bu, indirmelerinizin varsayılan olarak nerede saklandığını görmenin kolay bir yoludur.
Windows Bilgisayarınızdan İndirilenler Klasörünü Nasıl Bulunur?
Android cihazınızda ne kadar küçük şeylerin görünmesine dayanamıyorsanız, bilgisayarınıza indirdiğiniz dosyalara her zaman bakabilirsiniz. Android cihazınızı bir USB kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın ve birkaç saniye içinde, bağladığınız cihazın içeriğini size göstermeyi öneren bir istem görmelisiniz.

Bir sonraki pencere, içe/dışa aktarma (diğerlerinin yanı sıra) gibi çeşitli seçenekler sunacaktır. Android cihazınızın içeriğini görmenize izin verene tıklayın. Telefon seçeneğine tıklayın ve İndirilenler klasörünü bulana kadar aşağı kaydırın. Sadece aç ve ne istersen yap.
İndirdiklerinizi Chrome’da Bulun
Geçen hafta bir resim indirdiniz ancak yanlışlıkla cihazınızdan sildiniz. Bu resmi kurtarmak için Chrome’u açın, sağ üst köşedeki üç noktalı menü simgesine dokunun, ardından tarayıcıdan indirilenler listenizi görmek için İndirilenler’e dokunun.

Video gibi belirli bir dosya türünü bulmak istiyorsanız, İndirilenler’in yanındaki açılır menüye ve videolara (veya aradığınız dosya türü ne olursa olsun) dokunun.
İndirdiklerinizi Edge’de Bulun
Microsoft Edge tarayıcısı, indirdiğiniz dosyaları bulmanızı nispeten kolaylaştırır. Edge’i açın, ardından tarayıcının alt ortasındaki üç yatay noktaya dokunun ve “İndirilenler”e dokunun.

Bu kadar. Tüm indirmeleriniz artık yönetmek için görünür olmalıdır.

Firefox İndirmelerinizi Bulun
Firefox, indirdiğiniz dosyaları bulmanızı kolaylaştırır. Tarayıcıyı açtıktan sonra, ekranınızın sağ üst köşesindeki (veya kişisel kurulumunuza bağlı olarak sağ alt kısımdaki) üç dikey noktaya dokunun.
Bundan sonra, “İndirilenler”e dokunun ve hazırsınız.

Entegre Arama ile Bul
Google ayrıca entegre arama özelliği ile cihazınızdaki herhangi bir dosyayı bulmanızı kolaylaştırır. Bu listedeki diğer seçeneklerden farklı olarak, sadece dosya bulmak için değildir. Metinleri, telefon görüşmelerini, uygulamaları, uygulamalar içindeki verileri (yalnızca uygulama entegre aramayı destekliyorsa), resimleri ve elbette indirilen dosyaları bulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Twitter Parolanızı Unuttuysanız Yapmanız Gerekenler
Tek sorun, dosya adının en azından küçük bir bölümünü bilmeniz gerekmesidir. Dosyanın adının ne olduğu hakkında hiçbir fikriniz yoksa, bu seçenek yardımcı olmayabilir. Ayrıca, tüm Android sürümlerinde mevcut değildir. Bu örnek için Android 12 kullanıyorum.
- Entegre aramayı başlatmak için bildirim tepsisini aşağı çekin ve arama simgesine dokunun.

- Hizmeti ilk kez kullanıyorsanız, “Başlat” a dokunun. İstenen izinlere izin vermeniz gerekecek. Çok şey ister, ancak hizmet dosya ve veri aramak için telefonunuzdaki her şeyi tarar. Bu izinleri vermek konusunda rahat değilseniz, geri çekilin ve bunun yerine önceki yöntemlerden birini kullanın.
Hizmeti daha önce kullandıysanız veya hizmet zaten etkinse, arama teriminizi girin ve bir sonuca dokunun.
