IPhone’da Çalışmıyor Ekran Zaman Sınırı Nasıl Düzeltilir?

IPhone’da Çalışmıyor Ekran Zaman Sınırı Nasıl Düzeltilir?
Ekran süresi sınırı, uygulamaların ekran süresine ulaşıldığında çalışmasını kısıtlayan önemli bir yerleşik özelliktir. Ancak, iOS 15’e güncelledikten sonra birçok kullanıcı Ekran süresi sınırıyla ilgili sorunlar bildirdi.
Cihazınız buggy yazılım sürümünde çalışıyorsa normalde bu sorunla karşılaşırsınız. Benzer şekilde, Limitin Sonunda Engelle gibi diğer özelliği etkinleştirmediyseniz de sorun ortaya çıkabilir.
Yine de, cihazınızı yeniden başlatarak veya Apple Kimliğinize yeniden giriş yaparak bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.
Ekran Süresi Sınırının Çalışmamasının Arkasındaki Nedenler Nelerdir?
Burada, iPhone’unuzda çalışmayan ekran süresinin arkasındaki farklı nedenleri göreceksiniz.
Eski iOS sürümü. Cihaz içindeki hatalar. Diğer temel özellikleri etkinleştirmemek. Apple sunucusu kapalı. Diğer Bluetooth cihazlarına bağlı.
Ekran Zaman Sınırının Çalışmaması Nasıl Düzeltilir?
Ekran süresi çalışmıyorsa, önce elma sunucusunu kontrol etmeniz gerekir. Resmi Sistem Durumu sayfasına gidin ve Ekran süresini arayın. Kırmızıysa, sunucu şu anda kapalı demektir. Bunun yanı sıra, iPhone’unuzu yeniden başlatabilir ve uygulamanın tekrar çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Aksi takdirde, bu sorunları çözmek için aşağıda belirtilen diğer düzeltmeleri deneyebilirsiniz.
Ekran Süresini Yeniden Etkinleştir
Bu deneyebileceğiniz basit bir yöntemdir. Ekran Süresinin devre dışı bırakılması ve yeniden etkinleştirilmesi, ayarı hızla yenileyebilir. Bunu yaptığınızda, birçok durumda sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Ancak, hayal kırıklığı yaratan şey, önceki ekran süresi verilerinizin kaldırılacak olmasıdır. Bu nedenle, her şeyi baştan ayarlamanız gerekir.
Ayarlar’ı açın. Aşağı kaydırın ve Ekran Süresi’ne tıklayın. Aşağıya doğru kaydırın ve Ekran Süresini Kapat’a dokunun.
Onaylamak için Ekran Süresini Kapat’a tekrar dokunun. Ayrıca, bir parola ayarladıysanız, bir parola girmeniz istenebilir. Açmak için Ekran Süresi’ne tıklayın, oradan etkinleştirin ve ekrandaki talimatları izleyin. Ekran Süresi Parolasını Ayarla
Çocuğunuzun cihazında ekran başında kalma süreniz çalışmıyorsa bir ekran süresi parolası belirleyebilirsiniz. Çocuklarınız ekran süresi sınırını manuel olarak devre dışı bırakmış olabilir. Veya Parolayı biliyor olabilirler, bu nedenle, bundan şüphe duyuyorsanız, ekran süresi parolasını her zaman değiştirebilir veya ayarlayabilirsiniz.
Ayarlar’ı açın. Aşağı kaydırın ve Ekran Süresi’ne tıklayın. Ekran Süresi Parolasını Kullan’a dokunun.
Bir Ekran Süresi Parolası belirleyin ve Parolayı yeniden girin. Bir ekran süresi parolası Kurtarma ayarlamanız gerekir. Ya Apple Kimliği ekleyebilir ya da İptal’e dokunabilirsiniz. Şimdi tekrar Apple Kimliğini Atla veya Sağla’yı seçmeniz istenir. Tercihinize bağlı olarak herhangi birini seçebilirsiniz. Düşük Güç Modunu Kapatın
Düşük Güç Modunu etkinleştirmek harika bir özelliktir, ancak pilden tasarruf etmek için bazı uygulama ve ayar işlevlerini engelleyebilir. Bunu açtıysanız, devre dışı bırakmayı deneyin. Bunu yaptığınızda, ekran süreniz sorunsuz bir şekilde çalışabilir.
Ayarlar’ı açın. Pil’e gidin. Devre dışı bırakmak için Düşük Güç Moduna dokunun.
Apple kimliğine yeniden giriş yapın
Bazen Apple Kimliğinizdeki aksaklık da bu sorunlara yol açabilir. Bunun için, işi halletmek için birkaç dakika sonra Apple ID’den çıkış yapabilir ve Giriş yapabilirsiniz. Apple Kimliğinden Çıkış Yapılması, bu ayarları sıfırlayacaktır; bu, yalnızca Apple Kimliği bunlara neden oluyorsa sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
Ayrıca, çıkış yapmadan önce, çıkış yaptığınızda silinebilecek verilerinizin bir kopyasını saklamalısınız.
Ayarları açın.Profilinize dokunun.Aşağı kaydırın ve Çıkış Yap’a tıklayın.
Apple Kimliği parolasını girin ve Kapat’a tıklayın.
Bir kopyasını saklamak için gerekli öğeleri açın. Ardından, Oturumu Kapat’a dokunun. Onaylamak için Oturumu Kapat’a tekrar dokunun. Tekrar Oturum Açmak için. Profilinize dokunun ve Apple Kimliğinizi ve Parolanızı girin. Kapalı Kalma Süresini Aç/Kapat
Uygulama sınırını etkinleştirmiş olsanız da, Kapalı Kalma özelliğini açmadıysanız bazı uygulamalar çalışmaya devam edebilir. Seçiminize göre aramalara veya uygulamalara izin vermek için bunu açabilirsiniz. Ayrıca, belirli uygulamaları belirli bir süre için kullanılabilir hale getirmek için başlangıç ve bitiş zamanlarını da özelleştirebilirsiniz.
Ayarlar’ı açın. Ekran Süresi’ne gidin. Kesinti Süresi’ne dokunun ve açın. Şimdi tercihinize göre programı seçin. Kapalı Kalma Süresinde Engelle’yi açın.
Limitin Sonundaki Bloğu Aç/Kapat
Ekran süresi sınırınıza ulaşıldığında, cihazınız bir süre daha telefonu kullanmanıza izin verir. Bunun olmasını istemiyorsanız, Limitin Sonundaki Blok’u açmanız gerekir. Etkinleştirdiğinizde, ekran süresi uygulama sınırınız daha iyi performans gösterebilir.
Ayarlar’ı açın. Ekran Süresi’ne gidin. Uygulama Sınırları’na dokunun ve etkinleştirin.
Ayarlamak istediğiniz Uygulamayı veya Kategoriyi seçin. Limitin Sonundaki Blokta geçiş yapın.
Tarih ve Saati Kontrol Edin
Cihazınızın tarih ve saatini yanlış ayarlarsanız, cihazınızın bazı işlevleri tam olarak çalışmayabilir. Tarih ve saati değiştirirseniz, uygulamalardaki ekran sınırı süresi atlanabilir. Yani, ekran sürenizin çalışmadığını düşünüyorsanız, bunun nedeni bu olabilir. Bu nedenle tarih ve saati kontrol edin ve yanlış ayarlanmışsa otomatik olarak ayarlayın.
Ayarlar’ı açın. Genel’e dokunun. Tarih ve Saat’e tıklayın. Otomatik Olarak Ayarla’yı açın.
Üçüncü Taraf Uygulamaları Deneyin
Yerleşik ekran süresi sınırınızın çalışmadığını düşünüyorsanız, uygulama mağazasından her zaman ekran sınırlayıcı üçüncü taraf uygulamaları indirebilirsiniz. Qustodio, FamiSafe, OurPact vb. gibi uygulamalar Apple cihazları için popülerdir. İndirmek ücretsizdir, ancak daha fazla özelliğe erişmek için bir ücret ödemeniz gerekir.
İlginizi Çekebilir: Lili Apk İndir
Bütün ayarları sıfırla
Bu, yukarıda belirtilen düzeltmeler sizin için işe yaramazsa denemeniz gereken başka bir düzeltmedir. Bu, çoğu cihaz için işe yarayabilir çünkü tüm ayarların sıfırlanması ağınızla, gizliliğinizle ve diğerleriyle ilgili ayarları silecektir.
Herhangi bir ayar soruna neden oluyorsa, sıfırlamak iyi bir seçim olacaktır. Endişelenmenize gerek yok çünkü kişisel dosyalarınızı silmez. Ancak, Wi-Fi’yi yeniden bağlamanız veya diğer Apple Ayarlarını ayarlamanız gerekir.
Ayarlar’ı açın. Genel’e dokunun. Aşağı kaydırın ve iPhone’u Aktar veya Sıfırla’ya dokunun.
Sıfırla’ya tıklayın. Tüm Ayarları Sıfırla’ya tıklayın.
Parolayı girin. Tüm Ayarları Sıfırla üzerine tekrar dokunun.Cihazınızı Güncelleyin
Cihazınızda bazı hatalar olabilir, bu nedenle bazı özellikler düzgün çalışmıyor. Tek seçenek, cihazı en son sürüme güncellemektir. Cihazı güncellemek birçok sorunu çözebilir. Bu nedenle, cihazı güncelleyin ve sizin için çalışıp çalışmayacağını görün. Başka hiçbir şey işe yaramadıysa, cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamak olan tüm içeriği ve ayarları silmeniz gerekir.
Ayarlar’ı açın.Genel’e dokunun.Yazılım Güncelleme’ye tıklayın.İndir ve Yükle’ye dokunun.
Parolayı girin.