GenelTeknoloji

Tech InDepth: Telefonlarda LTPO ve LTPO olmayan uyarlamalı yenileme hızı

Tech InDepth: Telefonlarda LTPO ve LTPO olmayan uyarlamalı yenileme hızı

OnePlus 7 Pro gibi telefonlar, telefonlarda daha yüksek yenileme hızı trendini başlattıktan sonra, çoğu segmentte 90Hz, 120Hz ve hatta 144Hz ekranlar akıllı telefon pazarını doldurdu. Bununla birlikte, harika bir yenileme hızı ile pil tüketimi büyük ölçüde azalır ve OnePlus 7 Pro gibi telefonlarda bu soruna karşı koyacak hiçbir şey yoktur.

2022’ye atlayın ve ekranlar artık daha akıllı. Ekrandaki içeriği anlayabilir ve hareket halindeyken kullanıcının 60Hz ve 90/120Hz arasında bir geçiş yapmak için ayarlara girmesine gerek kalmadan yenileme hızlarını dinamik olarak değiştirebilirler. Bunu başarmak için markalar, uyarlanabilir yenileme hızına yönelik iki ana yaklaşım geliştirdi: özel LTPO (Düşük Sıcaklıklı Polikristal Oksit) ekran panelleri ve yazılımla düzenlenen mod değiştirme.

Tech InDepth’in bugünkü sayısında, LTPO panellerin ve LTPO olmayan panellerin nasıl çalıştığına ve teknolojinin yüksek yenileme hızına sahip telefonlarınızın pil tasarrufu yapmasına nasıl yardımcı olduğuna bakacağız. Bu iki teknolojinin çalışmalarındaki farkı ve hangisinin sizin için daha iyi olduğunu da anlayacağız.

60Hz, 90Hz ve 120Hz’i anlama

Bir telefonun ekran paneli pilinizi iki şekilde tüketir. Birincisi, paneldeki şeyleri ‘görmeniz’ gereken ışık yayarak. İkincisi kendini yenileyerek. Bir film veya oyunda bir sonraki kareyi göstermek için ekran paneli kendini her yenilediğinde, yeni karenin verilerini elde etmek ve görüntülemek için pil gücü tüketiyor.

Akıllı telefonlar ve ekran panelleri bağlamında 1Hz, saniyede bir kez kendini yenileyen bir ekran panelini, 60Hz’lik bir panel ise saniyede 60 kez kendini yenileyen bir ekran panelini ifade eder. Yenileme hızı ne kadar yüksek olursa, ekranın aynı sürede daha fazla pil gücü tüketir.

İlginç gerçek – akıllı telefonlar her zaman gösterilecek yüksek yenileme hızına sahip içeriğe sahip değildir. 120 Hz’lik bir ekranda saniyede 60 kare hızına ulaşan bir oyun oynuyorsanız, ekran saniyede iki kez yenilense bile yine de saniyede 60 kare görürsünüz. Bu, 3D gözlükle normal bir film izlemeye benzer, burada görüntü size 3D efekti vermez çünkü buna uygun değildir ve gözlüğünüz kendi başına yardımcı olmaz.

Bu nedenle, pilden tasarruf etmek için, uyarlanabilir ekran panelleri yenileme hızları arasında ‘geçiş yapar’, böylece telefonunuz bir oyunda 90 kare göstermeye çalışır, ancak Twitter’da gezinirken veya daha önce tıkladığınız bir resme bakarken değil.

Mod değiştirme ekran panelleri (LTPO olmayan)

Yakın zamanda piyasaya sürülen Nothing telefon (1) gibi telefonlar, 120Hz yenileme hızı desteği ve 60Hz ile 120Hz arasında geçiş yapabilen bir ekran paneli ile birlikte gelir. Bu, telefonun ekranının temelde birden fazla seviyeye veya ‘bölgelere’ sahip olduğu ve yerleşik yazılımın ekranın ne sıklıkta yenileneceğini kontrol ettiği mod değiştirme ile yapılır.

Hiçbir şey telefonu (1) gibi telefonlarda bunu kolaylaştırmak için iki ‘bölge’ bulunur (60Hz ve 120Hz), Redmi K50i gibi telefonlarda ise yedi bölge (30Hz, 48Hz, 50Hz, 60Hz, 90Hz, 120Hz ve 144Hz) bulunur ve daha fazlasını sağlar. içeriğe göre bu bölgeler arasında geçiş yapma esnekliği.

Bu bölgeler, otomatik bir AMT arabasındaki vitesler gibi çalışır. Debriyaja gerek yoktur, ancak vitesler motorunuzun RPM’sine göre dahili olarak değişir. Benzer şekilde, mod değiştirme dinamik yenileme hızına sahip telefonlar, hangi içeriğin görüntülendiğini anlamak için yazılım kullanır ve buna göre önceden ayarlanmış bölgelerden birini seçer. Daha fazla bölge, anahtarlamada daha fazla esneklik ve dolayısıyla daha fazla güç tasarrufu anlamına gelirken, daha az bölge daha az esneklik ve daha az güç tasarrufu anlamına gelir.

Bir telefon ne kadar çok bölgeye sahipse, anahtarlama ile o kadar dinamik olur. Ancak, telefon iki bölge arasında bir yenileme hızı numarası seçemez. Örneğin Nothing telefonu (1), 60Hz ve 120Hz’de yenilenebilir, ancak 90Hz’de yenilemez. LTPO panellerinin devreye girdiği yer burasıdır.

LTPO panelleri

LTPO ekran panellerinde, panelin kendisi önceden ayarlanmış bölgeler arasında, ancak her yenileme hızı minimum ve maksimum yenileme hızı arasında akıllıca geçiş yapabilir. Daha yeni LTPO 2.0 panellerinde minimum ve maksimum yenileme hızı genellikle sırasıyla 1Hz ve 120Hz’dir. Bu, bu panelleri kullanan telefonların 1Hz, 120Hz ve ayrıca 17Hz veya 78Hz gibi aradaki her sayıyı yenileyebileceği anlamına gelir.

LTPO paneller, LTPO olmayan panellere kıyasla telefonlarda önemli miktarda pil tasarrufu sağlar. Oyun oynarken olduğu gibi daha yüksek yenileme hızlarında işler büyük bir fark yaratmaz, ancak daha rahat kullanım durumlarında LTPO panelleri çok daha dinamiktir. Örneğin, hareketsiz bir görüntü izlerken LTPO olmayan panel saniyede en az 60 kez yenilenirken LTPO paneli 1 Hz’de çalışır ve saniyede yalnızca bir kez yenilenir.

Ancak LTPO panellerin üretilmesi ve bir akıllı telefona takılması da pahalıdır, bu nedenle bunları yalnızca OnePlus 10 Pro ve iPhone 13 Pro Max gibi amiral gemisi sınıfı telefonlarda görürsünüz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu