USB Seçici Askıya Alma Ayarı Nedir? Açıp Kapatmanız Gerekir

USB Seçici Askıya Alma Ayarı Nedir? Açıp Kapatmanız Gerekir
Gelişmiş güç planı ayarlarına bakarken USB Seçici Askıya Alma ayarıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Birçok sorun giderme kılavuzu, USB sorunlarını çözmek için bu ayarı devre dışı bırakmanız gerektiğini de belirtir.
Bu ayar varsayılan olarak etkindir ve bu nedenle çoğu kullanıcı, devre dışı bırakmanın sistemlerinde herhangi bir soruna neden olup olmadığını merak eder.
Bu sorunun kısa cevabı, USB Seçici Askıya Alma’nın bir güç tasarrufu özelliği olduğu ve bunu devre dışı bırakıp bırakamayacağınız senaryonuza bağlı olmasıdır.
Bu yazıda, kendi başınıza açıp kapatmamaya karar vermenize yardımcı olmak için bu özelliği ayrıntılı olarak açıkladık.
USB Seçici Askıya Alma nedir?
USB seçici askıya alma, USB hub sürücüsünün diğer bağlantı noktalarını etkilemeden tek bir USB bağlantı noktasını askıya almasına olanak tanıyan bir Windows özelliğidir. Bu, bir süre boşta kaldığında bağlantı noktasını askıya alan bir güç tasarrufu özelliğidir.
Ancak, askıya almayı devre dışı bırakma ile karıştırmamalısınız. Sürücü, bağlantı noktalarından gelen tüm gücü kesmez, ancak düşük güç durumuna getirir.
Askıya alınan USB, uzaktan uyandırma kapasitesi etkinleştirilirse harici uyandırma sinyaline yanıt verebilir. USB aygıtları, bağlantı noktasına taktığınızda uyandırma sinyallerini üretir.
Bilmeniz gereken bir şey, tüm cihazların uyandırma sinyalleri üretmediğidir. Fareler, klavyeler, modemler, harici USB hub’ları vb. uyandırma özelliğine sahiptir. Ancak, yığın depolama aygıtları, ses ve video aygıtı vb. gibi bazı aygıtların böyle bir kapasitesi yoktur.
USB Seçici Askıya Alma işleminin tamamını anlamak için, USB güç/uyku durumlarına ve arkasındaki mekanizmaya bir göz atalım.
USB Güç Durumları
USB güç durumlarının birçok modeli vardır. Ancak, seçici askıya almayı tartışmak istersek, D0 ila D3 güç durumlarına sahip Windows Sürücü Modelini (WDM) kullanırız.
D durumu, S durumundan (sistemin güç seviyesi) ve C durumundan (işlemcinin güç seviyesi) farklıdır. Yani farklı değerlere sahip olabilirler. Bununla birlikte, daha yüksek bir D-durumu, diğer durumların daha düşük bir seviyeye gitmesini engelleyebilir.
D0
Bu güç durumunda, bilgisayardaki tüm USB bağlantı noktaları tam güce sahiptir ve bir aygıtı bağladığınız anda istekleri alır. Bu nedenle, güç durumunu D1’den D0’a düşürmek, bağlantı noktalarının askıya alınmasını devre dışı bırakır.
Portu uzaktan uyandırmaya gerek olmadığından, sürücü ayrıca uzaktan uyandırma özelliğini de devre dışı bırakır.
D1/D2
Bu güç durumunda, veri yolu sürücüsü USB bağlantı noktalarını askıya alır. Ancak, uzaktan uyandırma özelliğini etkinleştirerek bağlantı noktasının harici uyandırma sinyallerine yanıt vermesine olanak tanır.
D3
En derin USB uyku durumudur. Sürücü, USB bağlantı noktasını askıya alır ve bu durumda uzaktan uyandırmalara da izin vermez.
USB seçici askıya alma, güç durumunu D3’e değil, yalnızca D2’ye düşürür.
USB Seçici Askıya Alma Mekanizması
Windows, birleşik mi yoksa tek bir arabirim aygıtı mı olduğuna bağlı olarak, bir USB aygıtının gücünü askıya almanın birden çok yolunu destekler. Ancak geleneksel yöntem, boş istek IRP’sini (I/O İstek Paketi) kullanmaktır.
Bir USB aygıtı boştayken, sürücüsü USB hub sürücüsüne bağlantı noktasını veya USB aygıtını askıya alabileceğini bildirmek için boşta kalma isteği IRP’si gönderir. Hub sürücüsü, WDM gücünü değiştirmek için USB bağlantı noktasına ayarlanmış bir güç IRP isteği gönderir. D2’ye durum.Veri yolu sürücüsü, daha fazla istek alana kadar boşta kalma isteği IRP’sini bekler. Bağlantı noktasına uzaktan uyandırma kapasitesine sahip bir USB aygıtı bağlarsanız, aygıt, USB sürücüsüne uyandırma sinyalleri gönderir. USB sürücüsü, USB’yi D0 durumuna geri getirmek için hub sürücüsü.

Uzaktan uyandırma sinyali üretemeyen bir cihaz bağlarsanız, bağlantı noktasının güç durumunu değiştirmek için ayarlanmış güç IRP isteğine güvenmesi gerekir.
İlk olarak, güç yöneticisi, diğer görevleri kesintiye uğratmadan USB’nin güç durumunu değiştirip değiştiremeyeceğini belirlemek için bir sorgu gönderir. Hub’ın aldığı yanıta bağlı olarak, USB’yi D0’a geri koymak veya daha düşük bir değere düşürmek için ayarlanmış güç IRP isteğini gönderir. D1/D2.
Bu nedenle, cihazları bağladıktan sonra ve kullanmadan önce bir süre işlem yapılmaz.
Bazı senaryolarda, USB güç durumunu değiştirme isteği başarısız olabilir, bu da USB aygıtı tanınmadı hatasına ve hatta BSOD çökmesine neden olur.
USB Seçici Askıya Alma Artıları ve Eksileri
USB Seçici Askıya Alma, dizüstü bilgisayarlar ve pille çalışan diğer taşınabilir aygıtlar için güç tasarrufu sağlamada çok kullanışlıdır. Bu ayarın etkinleştirilmesi, pilin ömrünü uzatmanıza da yardımcı olur.
Parmak izi ve biyometrik tarayıcılar gibi birçok cihaz sürekli güç gerektirmez. Bu nedenle, bu tür cihazları kullanıyorsanız Seçici Askıya Alma’yı kullanmak daha iyidir.
Ancak masaüstü bilgisayarlar, güç tasarrufu yapmaları gerekmediğinden bu özellikten herhangi bir şekilde yararlanamazlar. Seçici Askıya Alma, klavye veya fare gibi önemli çevre birimleri için de uygun değildir.
Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi bu özellik Açık olduğunda sisteminiz USB cihazınızı tanımayabilir. Bu sorun özellikle aşağıdaki senaryolarda belirgindir:
PC’nize birden fazla çevre birimi bağlı. Oyunlar gibi yoğun kaynak gerektiren görevleri yürütmek.USB Seçici Askıya Alma Nasıl Etkinleştirilir/Devre Dışı Bırakılır?
Windows’ta USB seçici askıya alma özelliğini etkinleştirmenin/devre dışı bırakmanın birkaç yolu vardır. Tüm hub’lar için bu ayarı değiştirmenin en kolay yöntemleri, Kontrol Paneli ve Komut İstemi’ni kullanmayı içerir. Ancak, belirli USB hub’ları için seçici askıya almayı etkinleştirmek/devre dışı bırakmak için Aygıt Yöneticisini de kullanabilirsiniz.
Kontrol Paneli Güç Seçeneklerini Kullanma
Kontrol Panelini kullanmak, USB Seçici Askıya Alma dahil güç ayarlarınızı değiştirmenin en uygun yoludur. İşte tam süreç:
Çalıştır’ı açmak için Win + R tuşlarına basın. Denetim Masasının Güç Seçeneklerini açmak için powercfg.cpl girin. Seçtiğiniz güç planı için plan ayarlarını değiştir’i seçin. Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıklayın. USB ayarlarını genişlet > USB seçici askıya alma ayarını açın. Tüm seçenekleri ayarlayın. ihtiyacınıza göre Etkin veya Devre Dışı olarak ayarlayın.
Uygula ve Tamam’ı tıklayın.Komut İstemi ile
USB seçici askıya alma yapılandırmasını değiştirmenin başka bir yöntemi de bir CLI komutu kullanmaktır. Güç seçenekleri komutlarını hatırlamak zordur, ancak komutu kopyalayıp yapıştırırsanız, bu yöntem en hızlısıdır.
İlginizi Çekebilir: Lili Apk İndir
Mevcut güç planı için AC veya prize takılı modu ayarını yapmak için:
Çalıştır’ı açın ve Komut İstemi’ni açmak için cmd girin. USB seçici askıya almayı etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak isteyip istemediğinize bağlı olarak aşağıdaki komutları kullanın: USB Seçmeli Askıya Almayı Etkinleştir: powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 2a737441-1930-4402-8d77-b2bebba308a3 48e6b7a6-50f5- 4782-a5d4-53bb8f07e226 0USB Seçici Askıya Almayı Devre Dışı Bırak: powercfg /SETACVALUEINDEX SCHEME_CURRENT 2a737441-1930-4402-8d77-b2bebba308a3 48e6b7a6-50f5-4782-a5d4-53bb8f07e226 1
Pil modu ayarını değiştirmek için SETACVALUEINDEX’i SETDCVALUEINDEX ile değiştirirken aynı komutları kullanın.
Aygıt Yöneticisi aracılığıyla
Aygıt Yöneticisi’ni kullanarak USB hub’ları için benzer bir güç yönetimi seçeneği ayarlayabilirsiniz. Bu seçeneğin etkinleştirilmesi, sisteminizin güç tasarrufu yapmak için hub’ı boşta durumda kapatmasını sağlar. Bu seçeneği etkinleştirmek için,
Çalıştır’ı açın ve Aygıt Yöneticisi’ni açmak için devmgmt.msc yazın. Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicilerini genişletin. USB hub’larına sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin. Güç Yönetimi sekmesine gidin. Kaydetmek için Bilgisayarın bu aygıtı kapatmasına izin ver seçeneğini işaretleyin/işaretini kaldırın. seçiminize bağlı olarak güç.
Tamam’ı tıklayın.USB Seçici Askıya Alma’yı Açmalı mı, Kapatmalı mı?
Sonuç olarak, bir dizüstü bilgisayar veya başka bir taşınabilir Windows sistemi kullanıyorsanız, bu ayarı etkinleştirmelisiniz. Ancak, USB aygıtlarını bağlarken USB’nizde “aygıt tanınmadı” hataları veya BSOD’ler gibi sorunlar yaşamaya başlarsanız, kapatmak daha iyidir.
Masaüstü kullanıcıları için bu ayarın pratik bir kullanımı yoktur ve devre dışı bırakmak her zaman en iyisidir.