Windows

Windows 10 ve 11’de Dosyaları Daha Hızlı Aktarma

Windows 10 ve 11’de Dosyaları Daha Hızlı Aktarma

 

Süper hızlı SSD yerine eski HDD’nize güveniyorsanız, veri aktarım hızınızın düşmesi olasıdır. SSD, HDD’den daha iyi dosya aktarım hızlarına sahiptir.

Ancak, daha hızlı aktarım hızları istiyorsanız, daha fazla verimlilik için dosya aktarım tercihlerini ve sistem optimizasyonunu ayarlamaya yakından bakmalısınız.

Bu nedenle, Windows cihazlarda hem donanım hem de yazılımı yapılandırmak, aktarım hızlarını önemli ölçüde artıracaktır. Bu makale boyunca nasıl yapılacağını tartışacağız.

Dosyalar Nasıl Daha Hızlı Aktarılır?

Dosyaları USB gibi harici depolama aygıtlarına aktarmak istiyorsanız, USB bağlantı noktalarını veya kabloları kontrol ederek başlayın. Her iki bağlantı noktasının da USB 2.0 ve 3.0 olması durumunda, bağlantı noktalarını değiştirerek kontrol edebiliriz. Bir USB 3.0 bağlantı noktası, yanında SS işareti bulunan mavi renkte olacaktır.

Windows 10 ve 11

Windows cihazınız varsa, dosya aktarımını hızlandırmak için uzaktan farklılaşma ve otomatik ayarlama seviyeleri gibi özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz. Benzer şekilde, Ethernet kullanarak ağ üzerinden aktarım yapmak yapılacak en iyi şey olacaktır.

Ethernet Kullanan Yerel Ağlar Üzerinden

Dosyaları başka bir bilgisayara aktarıyorsanız, bunu bir ethernet kablosu kullanarak yapmak akıllıca olacaktır. Bu tür kabloların iletim hızı, diğer iletim ortamlarına kıyasla istisnai bir şekilde 10 Gbps’ye kadar çıkmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Clash of Clans Apk İndir

Yerel ağı yapılandırmak ve dosyaları ethernet kullanarak aktarmak için bu işlemi izleyin.

Dosyaları aktarmak istediğiniz bilgisayara ethernet kablosunu kullanarak bağlanın. Windows tuşu + R’ye basın. Ardından, bu metni yapıştırın ve Enter’a basarak Gelişmiş Paylaşım Ayarları’nı açın.
control.exe /name Microsoft.NetworkAndSharingCenter /sayfa Gelişmiş Gelişmiş Paylaşım ayarları penceresinde, Ağ bulmayı aç ve Dosya ve yazıcı paylaşımını aç’a tıklayın. Bu seçenekleri Misafir veya Genel bölümünün altında bulacaksınız.
Ağ bulma özelliğini aç

Benzer şekilde, Tüm Ağlar Bölümü altında, Parola korumalı paylaşımı kapat’ı tıklayın. Paylaşım için şifreyi kapat

Son olarak, Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.

Şimdi, ağ paylaşımı seçeneğini etkinleştirdikten sonra, dosyaları aktarmak için aşağıdaki adımları izleyin.

Aktarmak istediğiniz dosyalara veya klasöre gidin ve sağ tıklayın. Erişim ver > Belirli kişilere gidin. Ağ Erişimi penceresinde, açılır menüyü tıklayın ve Herkes’i seçin.ağ herkese erişim

Ekle’ye tıklayın. “Herkes” iznini Okuma’dan Okuma/Yazma’ya değiştirin.
Okuma ve yazma izinleri

Son olarak, ağ ayarlarını yapılandırmayı tamamlamak için Paylaş düğmesine tıklayın. Şimdi, dosya gezgininden Ağa gidin ve dosyayı hedef bilgisayara yapıştırın. Robocopy kullanın

Robocopy, dosyaları kaynak dizinden hedefe kopyalamak için çok kullanışlı bir komut satırı aracıdır. Robocopy, geleneksel Windows aktarım yöntemlerine kıyasla çok iş parçacıklı veri aktarım özelliği ile daha hızlı dosya aktarımı sağlar. Ayrıca herhangi bir kesinti durumunda transfere devam etme seçeneklerine sahiptir ve hatta

Robocopy’nin nasıl kullanılacağı aşağıda açıklanmıştır,

Klavyede Windows tuşu + R tuşlarına basın ve CMD yazın. Şimdi Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Dosyayı kaynak klasörden hedefe kopyalamak için bu sözdizimini kullanın.
robocopy [<file>[ …]]Bu komutun nasıl kullanılacağına ilişkin bir örnek aşağıda gösterilmiştir:
robocopy C:\Users\XYZ\Onedrive\Desktop E:\ pinglog.txtpencerelerde robokopi

Not: Burada, C:\Users\XYZ\Onedrive\Desktop, pinglog.txt adlı bir metin dosyasının bulunduğu kaynak dizindir. Benzer şekilde, E:\ hedef sürücüdür. Metin dosyası, robocopy kullanılarak kaynak dizinden Hedefe (E:\) kopyalanır. Dosyalarınızı aktarmak için benzer bir format kullanın.

Dosya seçimi, kopyalama ve diğer işlevler için kullanabileceğiniz başka robocopy seçenekleri de vardır. Bu seçenekler hakkında bilgi edinmek için Microsoft’un resmi sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Otomatik Ayarlama Düzeylerini Devre Dışı Bırak

Otomatik ayar seviyeleri, sistemde çalışan ve TCP verilerini alan programlara yardımcı olur. Birçok Windows kullanıcısı, otomatik ayarlama seviyesini devre dışı bırakarak internet hızlarının önemli ölçüde arttığını bildirdi. Size daha iyi bir dosya aktarımı sağlayıp sağlamadığını görmek için devre dışı bırakmayı da deneyebilirsiniz. Böyle yaparak,

Windows tuşu + R’ye basın. Şimdi CMD yazın ve Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Bu, Yönetici ayrıcalıklarıyla komut istemini açacaktır. Son olarak, bu komutu yürütün,
netsh interface tcp global autotuninglevel ayarını yaptı=devre dışınetsh arayüzü

Windows cihazınızın dosya aktarım hızının iyileşip iyileşmediğini kontrol edin. Hiçbir değişiklik görmüyorsanız, bu komutu kullanarak otomatik ayarlama seviyesini yeniden etkinleştirin,
netsh interface tcp global autotuninglevel ayarını yaptı=normal

Sürücü Optimizasyonunu Otomatik Olarak Ayarlayın

Windows’un optimize sürücü özelliği, sistemi verimli bir şekilde çalıştırmak için sürücüdeki dosyaların yönetilmesine yardımcı olur. Dosya aktarım hızındaki değişiklikleri görmek için otomatik başlatma için ayarlayabilirsiniz. Ancak, bir SSD kullanıyorsanız, önemli bir gelişme getirmeyeceği için bu düzeltmeyi göz ardı edebileceğinizi lütfen unutmayın.

HDD kullanıyorsanız, optimizasyonu otomatikleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin.

Windows tuşu + R’ye basın. services.msc yazın ve Enter’a basın. Ad altında, Sürücüleri Optimize Et seçeneğini bulun. Özelliklerini açmak için üzerine çift tıklayın.
optimize sürücü

Başlangıç ​​türü seçeneğinde bunu Otomatik olarak ayarlayın. Şimdi Başlat’a tıklayın. Değişiklikleri kaydetmek için Uygula’ya tıklayın. Dosya aktarım süresindeki değişiklikleri görmek için bilgisayarı yeniden başlatın.optimize sürücü otomatik

Uzak Diferansiyel API Desteğini Devre Dışı Bırak

Bu Windows özelliği, LAN üzerinden dosya aktarımlarını kolaylaştırmak için veri senkronizasyonundan ve sıkıştırmadan sorumludur. Ancak Windows kullanıcıları, bu özelliği devre dışı bırakmanın dosya aktarımını büyük ölçüde iyileştirdiğini iddia ediyor.

Herhangi bir uzaktan erişim veya Windows sunucusuyla çalışmıyorsanız bunu devre dışı bırakabilirsiniz. Bu API’yi kullanan uygulamalarınızdan herhangi birini bulursanız, aynı işlemi kullanarak yeniden etkinleştirebilirsiniz.

Bunu devre dışı bırakmak için şu adımları kullanın;

Windows tuşu + R’ye basın. İsteğe bağlı özellikleri yazın ve Enter’a basın. Uzak Diferansiyel Api Desteğini Bulun ve devre dışı bırakmak için işaretini kaldırın. Sonunda Tamam’a tıklayın.
Windows özelliği devre dışı

Dosya Sıkıştırmaları

Aktarılacak büyük bir dosyanız varsa, onu sıkıştırmak bu süreçte size biraz zaman kazandıracaktır. Dosya boyutunu bir dereceye kadar azaltacak ve aktarım işlemini daha hızlı hale getirecektir. Windows’ta aşağıdaki adımları izleyerek dosyayı veya klasörü sıkıştırabilirsiniz;

Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya veya klasöre sağ tıklayın. Zip dosyasına sıkıştır’ı seçin. Yeni bir sıkıştırılmış dosya (.zip) oluşturulacaktır. sıkıştırma dosyası

Not: Windows 10’da bunu, dosyaya sağ tıklayarak Paylaş > Sıkıştırılmış (Sıkıştırılmış) Klasör’e giderek yapabilirsiniz.

Depolama Aygıtlarında Yükseltmeler Yapma

Depolama cihazlarınız olarak geleneksel HDD’leriniz varsa, kesinlikle daha düşük dosya aktarım hızlarına sahip olacaksınız. Depolama cihazlarının yeni çeşidi olan NVME SSD, 3000 MB/sn’ye varan bir aralıkla daha yüksek hızlar sağlar. Bu konuda harici SSD depolama alanı bile satın alabilirsiniz.

Depolama Aygıtı için NTFS Bölümünü Kullanın

FAT32 dosya sistemi ile karşılaştırıldığında NTFS, dosya aktarım hızlarında daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu nedenle, USB sürücülerinizi veya diğer depolama cihazlarınızı NTFS sistemine biçimlendirmeniz idealdir. Depolama aygıtının dosya sistemini nasıl dönüştüreceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

Not: Dosya sistemi dönüştürme işlemini gerçekleştirmeden önce dosyaları yedekleyin. Bu işlem sırasında bölüm biçimlendirilecektir.

Windows tuşu + R’ye basın. CMD yazın ve Enter’a basın. Dosya sistemini dönüştürmek için bu komutu kullanın. H: sürücü harfini sizinkiyle değiştirin.
H’yi dönüştür: /fs: ntfscmd dosya sistemi dönüştürme

Alternatif olarak, Windows 10/11’de disk yönetim aracına giderek de yapabilirsiniz.

Windows tuşu + X’e basın ve Disk Yönetimi’ne gidin. Şimdi, dosya sistemine dönüştürmek istediğiniz sürücü harfini seçin ve sağ tıklayın.biçim sürücüsü

Format’ı seçin. Dosya sistemi altında NTFS’yi seçin ve Tamam’a tıklayın.diski biçimlendir

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu