Windows

Windows Terminali Nasıl Özelleştirilir

Onlarca yıldır, Windows komut istemi, ileri düzey kullanıcılar ve geliştiriciler için kullanılabilen varsayılan terminaldi. Ancak şimdi, Windows Terminal tercih edilen seçimdir. Klasik komut istemi penceresinde bulunmayan çok sayıda özelliğe sahiptir. Bu öğreticide, daha iyi kodlama ve geliştirme deneyimi için Windows Terminali’ni özelleştirme hakkında bilgi edineceğiz. Bu özelleştirmelerin çoğu, Windows Terminali’nin görünümü ve davranışıyla ilişkilidir. Bu özelleştirmeleri uygulamak, kodlama ve komut satırı oturumlarınızdan daha fazla yararlanmanıza yardımcı olabilir. Öyleyse başlayalım!

Windows 10’dan daha eski bir Windows sürümü kullanıyorsanız Windows Terminali’ni yükleyemeyeceğinizi veya kullanamayacağınızı unutmayın. Birkaç 3. parti terminal emülatörü de var, ancak bu en iyisi.

Devam etmeden önce, Windows Terminal için en önemli klavye kısayollarından bazılarına bir göz atalım. İş akışınızı hızlandırmak için bu kısayolları kullanabilirsiniz.

  • Ctrl + Üst Karakter + P – Bu kullanışlı kısayol komut paletini açar. Kısayolları ezberlemekle ilgilenmiyorsanız, farklı eylemleri tetiklemenin daha güzel bir yolu bunu komut paleti aracılığıyla yapmaktır. Nadiren kullanıyorum, ancak kullanışlı bulabilirsiniz.
  • Ctrl + Shift + , – Bu, aslında bir JSON belgesi olan ayarlar dosyasını açmak için sıklıkla kullandığım komutlardan biridir. İleri düzey kullanıcılar, çeşitli özellikler ve eylemler eklemek, kaldırmak ve özelleştirmek için gerekli yönergeleri ve ayarları sağlamak için kullanabilir.
  • Ctrl + Üst Karakter + <sayı> – Bu klavye kısayolu, önceden yapılandırılmış belirli bir profili açmak için kullanılır. Örneğin, masaüstümde, yeni bir sekmede bir Windows komut istemi açmak için kullanacağım.Ctrl + Shift + 2
  • Ctrl + Üst Karakter + T – Varsayılan profile sahip yeni bir sekme açmak için kullanılır. Bu varsayılan profil, ayarlar dosyasından seçilir.
  • Ctrl + Üst Karakter + F – Bu kullanışlı kısayol genellikle etkin sekmedeki metni aramak için kullanılır. Çok fazla ayrıntılı çıktı içeren bir dizi komut çalıştırdığınızda kullanışlıdır.
  • Ctrl + , – Bu ölü basit. Ayarlar dosyasını açmak yerine ayarlar GUI’sini açar.

Düzinelerce klavye kısayolu vardır. Ancak, şimdi ve sonra kullanabileceğiniz en yaygın ve önemli olanları seçtim.

Anahtar Başlatma (Başlat) ve Etkileşim Ayarları

Aşağıda, bir Windows Terminali’nin başlatılması veya başlatılmasıyla ilgili en önemli ayarlardan bazıları verilmiştir. Varsayılan ayarları da kullanabilirsiniz, ancak daha iyi bir başlangıç deneyimi için birkaçını değiştirmenizi öneririm.

Windows Terminal için başlatma modu ayarı

Başlatma modu ayarları, bu uygulamayı her başlattığınızda pencerenin boyutunu belirler. Çoğu durumda, kullanıcı bunun Ekranı Büyütülmüş durumda olmasını ister. Ve bu ayar için tercih ettiğim şey bu.

Windows Terminal'de varsayılan profil seçimi

Burada, tek seferde iki ayarı ele aldım. Birincisi, varsayılan bir profilin seçilmesidir. Windows Terminal uygulamasını her açtığımda WSL örneğinin açılmasını istediğimi görebilirsiniz. Açılır menüden tercih ettiğiniz profili seçmekte özgürsünüz.

İkincisi, Windows makinenizi her başlattığınızda uygulamanın otomatik olarak başlaması gerekip gerekmediğini yönetir. Çoğu durumda, ihtiyaçlarınıza göre değiştirebilmenize rağmen bunu istemiyoruz.

Windows Terminali'nde URL algılama ayarı

Etkileşim sekmesinde, etkinleştirilmesi gereken bir seçenek vardır. Bu, URL’leri algılamak ve tıklanabilir hale getirmekle ilgilidir. Komutlar, açmak istediğiniz farklı URL türlerini doğrudan bir tıklama yoluyla tükürdüğü için çok kullanışlıdır.

Görünüm ve Renk Düzeni Ayarları

Bir sonraki önemli ayar, terminalinizin temasıyla ilgilidir. Windows Terminali’nin eski sürümlerinde, tema özelleştirmesi biraz zordu. Ancak şimdi, bunu GUI kontrolleri aracılığıyla kolayca yapabilirsiniz.

Renk şemaları için de geçerlidir.

Windows Terminal'de tema seçimi

Terminalinizin temasını değiştirmek için Görünüm sekmesine gidin ve yukarıdaki resimde gösterildiği gibi açılır menüden tercih ettiğiniz temayı seçin. Geçerli sistem genelindeki tercihinizi otomatik olarak seçtiği için bir Windows teması kullanmanız önerilir.

Windows'ta tema özelleştirme

Renk düzenleri sekmesinde, önceden tanımlanmış şemalar koleksiyonundan seçim yapabilir veya tercihlerinize göre özelleştirilebilen özel bir tema oluşturabilirsiniz.

Windows Terminali'nde özelleştirme için renk seçici

Windows Terminali, tek bir düğmeye tıklayarak özel bir renk seçmenize izin vermek için her renk için bir renk seçici açtığından, renk özelleştirmesi çok basittir.

Varsayılan Görünüm Ayarları

Bazı önemli görünüm ayarlarının her profile uygulanmasını istiyorsanız, bunu kolayca yapabilirsiniz. Bu, GUI aracılığıyla da yapılabilir.

Windows Terminal'de sistem genelinde görünüm varsayılan ayarları

Ayarlar → Varsayılanlar → Görünüm’e gidin ve mevcut seçenekleri tercihlerinize göre özelleştirin. Genellikle yazı tipi boyutunu, yazı tipi yüzünü ve yazı tipi ağırlığını özelleştiririm.

Bu ayarları bir profilde belirtirseniz, söz konusu profil kullanıldığında bu varsayılan ayarlar geçersiz kılınır. Bu nedenle, profil ayarlarınızda bu ayarları geçersiz kılmadığınızdan emin olun.

Kullanıcıların sıklıkla özelleştirdiği diğer önemli ayar, terminal penceresinin şeffaflığıdır. Nasıl yapılacağını görelim.

Windows 10'da saydamlık efektleri ayarları

Her şeyden önce, şeffaflık efektlerini işletim sistemi düzeyinde etkinleştirin. Git Windows Ayarları → Kişiselleştirme → Renkler → Saydamlık efektleri seçeneği. Etkinleştirin!

Windows Terminal'de pencere saydamlığı ayarları

Şimdi, Windows Terminali’nde, Ayarlar → Varsayılanları → Görünüm → Şeffaflık seçeneği. Burada, istediğiniz saydamlığı kaydırıcıdan ayarlayın (yukarıdaki resme bakın) ve akrilik malzeme seçeneğinin de etkinleştirildiğinden emin olun.

Windows Terminal'de arka plan resmi ayarı

Ayrıca, Windows Terminaliniz için özel bir arka plan görüntüsü istiyorsanız, Ayarlar → Varsayılanları → Görünümü → Arka Plan görüntüsü seçeneğine gidin.

İlginizi Çekebilir: Twitter Parolanızı Unuttuysanız Yapmanız Gerekenler

Burada, özel bir görüntü dosyası seçebilir veya geçerli duvar kağıdını uygulamayı seçebilirsiniz. Ayrıca, en iyi komut satırı deneyimini elde etmek için arka plan görüntüsü opaklığına ince ayar yapıyorum.

Özel Profil Oluşturma

Görünüm ayarlarıyla kullanmak istediğiniz kabuk ortamını seçmek için özel profilinizi de oluşturabilirsiniz.

Özel profil oluşturmak için iki yaklaşım vardır. İşte nasıl başlayacağınız.

Windows Terminal'de özel profil oluşturma

Her şeyden önce, Yeni bir profil ekle seçeneğini tıklayın. Profil oluşturma sürecini başlatmak için iki alt seçeneğe sahip olacaksınız. Mevcut bir profili klonlayın ve üzerinde değişiklikler yapın veya sıfırdan yeni bir profil oluşturun. İyice öğrenmek için, ikinci seçeneği seçeceğiz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu