Windows’ta C Sürücüsü Nasıl Temizlenir (10 Yol)

Windows’ta C Sürücüsü Nasıl Temizlenir (10 Yol)
C sürücüsü genellikle bilgisayarınızın işletim sistemini içerir ve tüm yeni uygulamaları depolar. Bu nedenle, bu sürücünün yeterli boş alana sahip olması ve yüksek performans sunması çok önemlidir.
Depolama alanınız tükeniyorsa veya sürücü optimize edilmemişse, gecikmeler veya donmalar yaşamaya başlarsınız. Bu tür sorunları çözmek için C sürücünüzü düzgün bir şekilde temizlemeniz gerekir.
Ancak, sürücü işletim sisteminizi içerdiğinden, içeriğini gelişigüzel silemezsiniz. Optimize etmek için aşağıda açıkladığımız uygun yöntemleri kullanmanız gerekir.
C Sürücüsü Nasıl Temizlenir
İşte C Sürücünüzü temizlemenin ve PC’nizi optimize etmenin yolları:
C Sürücüsünü Birleştir
Sabit diskleriniz, dosyalarınızı depolamak için serbest sektörler arar. Ancak ardışık sektörlerde yeterli boş alan yoksa, dosyaları yalnızca rastgele sektörlerde depolayabilir. Bu yüzden parçalanmış dosyalara erişmek daha fazla zaman alır.
Disk birleştirme genellikle herhangi bir alan boşaltmaz, ancak yine de bilgisayarınızın performansını iyileştirmede faydalıdır. Bilgisayarınız gecikmeye başlarsa veya dosyaları/çalışan programları açması daha uzun sürerse, kesinlikle HDD’nizi birleştirmek istersiniz.
Ancak, yalnızca sabit sürücüler (HDD) birleştirme gerektirir. Ayrı bir optimal yazma işlemi kullandıkları için SSD’leri birleştiremezsiniz. SSD, tek bir manyetik banttan oluşur ve sisteminiz, bir HDD’de olduğu gibi bir SSD’ye depolanırken verileri dağıtmaz.
SSD’leri optimize etmek mümkündür. Ancak, kullanım sıklığına bağlı olarak her 30 günde bir verileri otomatik olarak temizlerler. Bu nedenle, manuel optimizasyon, bunun yerine daha fazla okuma/yazma döngüsü tüketir.
C sürücünüzü şu şekilde birleştirebilirsiniz:
Çalıştır’ı açın ve dfrgui girin. C sürücünüz için Medya türü Sabit disk sürücüsünü gösteriyorsa, onu seçin ve Optimize Et’e tıklayın.
Disk Temizleme’yi kullanın
Disk Temizleme, sürücülerinizi temizlemek için kullanılan geleneksel Windows yardımcı programıdır. Geçici dosyalarınızı, küçük resimlerinizi ve Geri Dönüşüm Kutusu içeriklerinizi ve sistemin önemsiz gördüğü diğer bazı dosyaları silmek için kullanabilirsiniz.
C Sürücünüzü temizlemek için bu aracı şu şekilde kullanabilirsiniz:
Çalıştır’ı (Win + R) açın ve cleanmgr girin. Birden fazla bölümünüz varsa, C sürücüsünü seçin ve Tamam’ı tıklayın. Geri Dönüşüm Kutusu dahil olmak üzere temizlemek istediğiniz seçenekleri seçin. Shift + Del tuşlarına basarak kalıcı olarak silmediğiniz dosyalar Geri Dönüşüm kutusunda kalır. Temizleme, Önceki Windows kurulumlarını veya Windows Güncelleme / Yükseltme Dosyalarını gösteriyorsa, bunları da silebilirsiniz. Ancak bunu yalnızca PC’niz düzgün çalışıyorsa yapın, çünkü herhangi bir sistem sorunu varsa işletim sisteminizi geri almak isteyebilirsiniz. Tamam’ı tıklayın, ardından Dosyaları Sil ile onaylayın.
Depolama Algısını Etkinleştir
Storage Sense, Microsoft’un sürücülerinizin otomatik olarak temizlenmesini kolaylaştırmak için oluşturduğu Disk Temizleme’ye modern bir alternatiftir. Bu işlem sırasında hangi tür dosyaların kaldırılacağıyla birlikte bir zamanlama da ayarlayabilirsiniz.
Bu işlem, tüm sürücülerinizi aynı anda temizler. Ancak, C dışındaki sürücüler varsayılan olarak herhangi bir geçici dosya depolamadığından, Storage Sense genellikle sadece C Sürücüsünü temizler.
Bu yöntem için gerekli adımlar şunlardır:
Ayarları açmak için Win + I tuşlarına basın. Sistem > Depolama’ya gidin. Depolama Algısını Açın.
Storage Sense’e veya Storage Sense’i Yapılandır’a tıklayın veya şimdi çalıştırın. Geçici dosyaları silme veya temizleme seçeneğini işaretleyin. Storage Sense’i Çalıştır için açılır menüyü istediğiniz zamanlamaya ayarlayın. Ayrıca, Geri Dönüşümün içeriğini silmek için koşulu da ayarlayabilirsiniz. Bin ve İndirilenler klasörü.
Bu işlemi şimdi çalıştırmak istiyorsanız, Şimdi temizle veya Şimdi Depolama Algısını Çalıştır’ı tıklayın.
Geçici Dosyaları Sil
Disk Temizleme ve Depolama Algısı geçici dosyaların çoğunu kaldırırken, bilgisayarınız yine de bazı geçici dosyaları depolamaya devam eder. Dosya gezgini aracılığıyla bunları kaydetme konumlarından silmenizi öneririz. İşte bunu yapmanın kolay bir yolu:
Çalıştır’ı açın ve temp girin. Tümünü seçin (Ctrl + A) ve içeriği kalıcı olarak silmek için Ctrl + Shift + Delete tuşlarına basın. Evet ile onaylayın. Sisteminizin kullandığı ve Dosyayı alacağınız dosyaları silemezsiniz. İstemi kullan’da. Tüm geçerli öğeler için bunu yapın ve komut isteminde Atla’yı tıklayın. Şimdi tekrar Çalıştır’ı açın ve bu sefer %temp% girin.
Sisteminiz, farklı amaçlar için birçok önbellek dosyası türünü depolar. Dosya Gezgini, DNS, Windows Mağazası, Windows Update vb. Gibi çeşitli işlemler, tümü büyük boyutta biriken önbelleği depolar. Tarayıcılarınız ayrıca önbelleklerini ve tanımlama bilgilerini depolamak için belirli bir depolama alanı kullanır.
C Sürücünüzü temizlemek için bu tür dosyaları silebilirsiniz. Windows’ta Önbellek Nasıl Temizlenir hakkında özel bir makalemiz var. Web tarayıcılarının yanı sıra Windows sistemindeki tüm önbelleğe alınmış dosyaların nasıl temizleneceğini öğrenmek için göz atın.
OneDrive’ı Yalnızca Çevrimiçi Yap
OneDrive, dosyalarınızı bulutla eşitlemek için 200 MB depolama alanı kullanır. Ancak, bazı dosya ve klasörleri yalnızca çevrimiçi yapabilirsiniz. Bu dosyalar ve klasörler yalnızca bulutta görünür ve yerel sürücünüz artık bunları saklamaz.
Bu prosedür için gerekli adımlar şunlardır:
Dosya Gezgini’nde OneDrive klasörünüze gidin. Genellikle %userprofile% klasörünüzde bulunur.OneDrive’a sağ tıklayın ve Yer Aç’ı seçin.
Ayrıca OneDrive’ı yalnızca Windows 10’daki Storage Sense ayarlarından çevrimiçi yapabilirsiniz.
Gereksiz Uygulamaları Kaldırın
Birçok kullanıcının yeni uygulamalar yükleme ve uygulamaları kullanmayı bıraktıktan sonra unutma alışkanlığı vardır. Bu tür uygulamalar C sürücünüzde önemli ölçüde yer kaplayabilir. Bu nedenle, gereksiz uygulamaları düzenli aralıklarla kontrol etmek ve kaldırmak her zaman iyi bir uygulamadır. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
Çalıştır’a appwiz.cpl girin. Mevcut tüm uygulamaları kontrol edin. Herhangi birine ihtiyacınız yoksa seçin ve Kaldır veya Kaldır/Değiştir’e tıklayın.
Ekrandaki yönergeleri takip edin.
Bazı kullanıcılar ayrıca başka bir sistemden uygulamaları kopyalar ve kurulum yapmadan kullanırlar. Bu işlem pek çok uygulama için mümkün değildir, ancak bazı programları düzgün bir şekilde kurmadan çalıştırmak mümkündür. Sizin için durum buysa, dosya gezginini kullanarak konumlarına gitmeyi ve artık ihtiyacınız yoksa bu tür uygulamaları silmeyi unutmayın.
Gereksiz Dosyaları Sil
Uygulamalar dışında sisteminizde birçok gereksiz dosya olabilir. Bazı uygulamalar, onları kaldırsanız bile kullanıcı dosyalarını geride bırakır. Bu nedenle, C sürücünüzü temizlemek için bu dosyaları manuel olarak aramanız ve silmeniz gerekir.
Eski programların kalıntıları genellikle AppData klasörlerinde bulunur. Bu tür dosyaları nasıl arayacağınızı ve sileceğinizi öğrenmek için AppData’yı açma ve kullanma hakkındaki makalemize göz atmak isteyebilirsiniz.
Ayrıca Masaüstü, Belgeler, İndirilenler, Müzik, Resimler ve Videolar klasörlerinizi gözden geçirmeli ve gereksiz dosya ve klasörleri silmelisiniz.
İnternette bulunan üçüncü taraf temizleyiciler, gereksiz ve yinelenen dosyaları otomatik olarak belirlemede ve bunları kaldırmada da çok faydalıdır. Yani isterseniz birini de kullanabilirsiniz.
Hazırda Bekletmeyi Devre Dışı Bırak
Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakmak C sürücünüzü temizlemek için hiçbir şey yapmıyor gibi görünse de, işlem bir miktar depolama alanı ayırır. Hazırda bekletme modu etkinleştirildiğinde, sisteminiz tüm etkin dosyaları, klasörleri ve bazı RAM içeriklerini bir hiberfil.sys dosyasında depolarken, bir sonraki önyüklemenizde bunları geri yüklemek için bilgisayarı hazırda bekletme modunda tutar.
Bu dosya, hazırda bekletme modu etkinleştirilmişse, RAM’inizin %20-40’ına eşit bir depolama alanı ayırır. Yani 16 GB RAM’iniz varsa bu dosya yaklaşık 4-7 GB alan kullanır. Hazırda bekletme modunu gerçekten kullanmıyorsanız, bu alanı boşaltmak için devre dışı bırakabilirsiniz. Bunu yapmanın, başlatma süresinin biraz artması dışında, normal kapatma ve açma işlemi üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakmak için,
Çalıştır’ı açın. cmd yazın ve Komut İstemi’ni yönetici olarak açmak için Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Buraya powercfg /h off yazın ve Enter’a basın.
Geri Yükleme Noktaları İçin Alanı Azaltın
Sistem Geri Yükleme, herhangi bir sorunla karşılaştığınızda sisteminizin geri dönebileceği geri yükleme noktaları veya anlık görüntüler oluşturmaya olanak tanıyan bir koruma özelliğidir. Sisteminiz, geri yükleme noktalarını depolamak için maksimum belirli depolama alanı ayırır.
Bu alandan herhangi biri boşsa, Sistem Geri Yükleme boş alanı yeni geri yükleme noktaları oluşturmak için kullanır. Ve hiçbiri mevcut değilse, yer açmak için en eski geri yükleme noktasını siler.
Diğer amaçlar için daha fazla alan sağlamak için maksimum tahsisi değiştirmek mümkündür. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
Çalıştır’ı açmak için Win + R tuşlarına basın. systempropertiesprotection yazın ve Enter’a basın. Yapılandır’a tıklayın ve Maksimum Kullanım’ın yanındaki kaydırıcıyı en düşük değere ayarlayın.
Tamam’ı tıklayın ve herhangi bir istem alırsanız onaylayın. Maks Kullanımı düşürürseniz sisteminiz öncekileri kaldırabileceğinden yeni bir geri yükleme noktası oluşturun. Oluştur’a tıklayın, geri yükleme noktası için bir ad yazın ve bunu yapmak için Oluştur’a basın.
Ayrıca, Yapılandır > Sistem korumasını devre dışı bırak seçeneğinden Sistem Geri Yükleme’yi tamamen devre dışı bırakabilirsiniz. Ancak, bunu yapmanızı önermiyoruz, herhangi bir sistem sorunu olması durumunda bu işleme ihtiyacınız olabilir.
İlgili Soru
C Sürücüsünü Temizlemek için DiskPart Temizleme Komutunu Kullanabilir miyim?
DiskPart CLI’deki clean komutu aslında bir bölümün tüm içeriğini siler. Bu sürücü işletim sisteminizi içerdiğinden bu komutu çalıştıramazsınız. Ancak, bunu bir Windows yükleme medyasının WinRE’sinden yapmak mümkündür.
Ancak sürücüyü temizlemek tüm işletim sistemi dosyalarını da kaldırır, bu nedenle bir bilgisayarı gerçekten kullanmak için pencereleri yeniden yüklemeniz gerekir.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm yöntemleri kullanmayı sıkıcı buluyorsanız, C sürücünüzü temizlemek için pencereleri yeniden yükleyebilirsiniz. Ancak, bunu yapmadan önce gerekli dosyalarınızı yedeklemeyi unutmayın. Yeniden yüklemeden sonra gerekli tüm uygulamaları yükleyin ve yedeklenen dosyaları geri yükleyin.