Windows

Windows’ta Çatlama veya Patlama Sesi Nasıl Onarılır?

Windows’ta Çatlama veya Patlama Sesi Nasıl Onarılır?

 

En sevdiğiniz şarkıyı dinlerken kesinlikle rahatsız edilmeyi tercih etmiyorsunuz. Ancak, hoparlörleriniz ara sıra arızalanarak çatırtı veya patlama sesine neden olabilir.

Ses düzeylerini değiştirirken veya bir şarkıyı atlarken bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Veya video oynatırken veya oyun oynarken ani bir yüksek patlama sesi gelebilir.

Senaryolar ne olursa olsun, bir çatırtı veya patlama sesi duyarsanız uygulayabileceğiniz nedenlerin ve olası geçici çözümlerin bir listesi konusunda size rehberlik edeceğiz.

Windows’ta Çatlama veya Patlama Sesinin Nedenleri

Düzeltmeler bölümüne geçmeden önce, Windows’taki çatırtı ve patlama sesinin arkasındaki bazı nedenlere değinelim: Arızalı donanım ve bağlantı sorunları Üçüncü taraf bir ses yükseltici kullanımı Eski veya bozuk ses sürücüleri Minimum işlemci durumunda düşük değer Geliştirme ayarlarını rastgele etkinleştirme özel kontrol DPC gecikmesi

Windows’ta Çatlama veya Patlama Sesi Nasıl Onarılır

Video izlemekten veya oyun oynamaktan çok hoşlanıyorsanız, sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmelisiniz. Bu sorunu çözmek o kadar da kafa karıştırıcı değil. Bu gönderiyi okuduktan sonra çözümü kolayca anlayabilirsiniz.

Kolaylık sağlamak için 11 düzeltmenin bir listesini derledim. Doğrudan onlara dalalım.

Donanım İncelemesi Gerçekleştirin

Donanım incelemesi yapmak, hoparlörlerinizden bir çatırtı veya patlama sesi duyduğunuzda uygulayabileceğiniz ilk çözümdür. Donanım denetiminin bir parçası olarak aşağıdaki kontrolleri gerçekleştirin:

Kablolu bir hoparlör kullanıyorsanız, gevşek kablo bağlantılarını kontrol edin. Bir miktar aşınma ve yıpranma olup olmadığını görmek için teli inceleyin. Bozuk sesin nedeni hatalı USB konektörleri de olabilir. Bu durumda, yeni bir hoparlör almanız gerekir; kabloları tamir etmek sıkıcı bir iştir ama isterseniz tamir etmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca hoparlör kablonuzu halının altına uzatmışsanız sorun yaratabilir. Halıdan üretilen statik yük, zayıf korumalı kablolardan geçen ses sinyallerini etkileyebilir. Kulaklık kullanıyorsanız veya kablosuz hoparlör kullanıyorsanız, bilgisayarınıza yaklaştırın. PC’nizden uzakta oturursanız, ses sinyalleri bozulabilir ve çatırtı ve patlama sesini duyabilirsiniz. Mikrodalga fırınlar ve TV uzaktan kumandaları gibi ses sinyallerini engelleyebilecek birçok ev aleti tarafından kullanılan 2,4 Ghz frekansını kullanır. Ayrıca, kablosuz hoparlörünüzün Bluetooth bağlantısını yeniden eşleştirmeyi deneyin. Üzerinde biriken toz veya yabancı parçacıkları gidermek için hoparlörlerinizi temizlemeyi düşünün. Bu amaçla bir üfleyici de kullanabilirsiniz. Her konuşmacının hayati bir parçası olarak bir konisi vardır. Tozla tıkanırsa hafif ve çatırdayan sesi duyabilirsiniz. Bu nedenle, hoparlör konisini de temizlemelisiniz. Koniler hassas olduklarından ve zarar görebileceklerinden, temizlerken sert davranmadığınızdan emin olun. Hoparlörlerinizin çevresinde manyetik aygıt olmadığından emin olun. Mıknatıslar sesin bozulmasından sorumludur. Başka bir hoparlör alın ve bilgisayarınıza bağlayın. Sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Olursa yazılımsal bir sorun vardır. Ayrıca hoparlörünüzü başka bir bilgisayarda kullanın ve orada inceleyin.Herhangi Bir Ses Yükseltici Uygulamasını Kaldırın

Hoparlörlerinizin sesini artırmak için Equalizer APO veya FxSound gibi bir üçüncü taraf ses yükseltici uygulaması kullanıyor olabilirsiniz. PC’nizdeki her uygulamayla iyi çalışmaz ve bir çatırtı veya patlama sesi duyabilirsiniz. Bunlardan herhangi birine sahipseniz, kaldırın ve sorunu çözüp çözmediğine bakın.

Ses Sorun Gidericisini çalıştırın

Windows, sorun gidermenin bir parçası olarak birçok özel yerleşik sorun gidericiye sahiptir. Ayrıca, ses cihazlarınızla ilgili sorunları tanımlayan ve düzelten bir ses sorun giderme aracına sahiptir. Sesin çatlamasına veya patlamasına neden olan herhangi bir yazılım sorununu çözecektir. İşte nasıl:

Windows arama kutusuna Sorun giderme ayarları yazın ve açın.Sağ bölümdeki Diğer sorun gidericiler’i tıklayın. Kullanılabilir sorun gidericilerin bir listesini göreceksiniz. Orada Ses Çalma’yı bulun. Sorun gidermeye başlamak için yanındaki Çalıştır düğmesini tıklayın.ses sorun giderici

Ses Sürücülerini Güncelleyin

Ses sürücüleri, ses aygıtlarını işletim sisteminizle koordine eder. Sürücüleri güncel değilse, ses aygıtları iyi performans gösteremez. Ses sürücülerinin üreticileri, sürücüdeki hataları düzeltmek için zaman içinde güncellemeler yayınlar. Bu yüzden ses sürücüsünü güncelleyin ve sorunu çözüp çözmediğine bakın. İşte nasıl:

Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Çalıştır’ı seçin. Çalıştır iletişim kutusuna devmgmt.msc yazarak Aygıt Yöneticisi’ni başlatın. Aygıt Yöneticisi penceresinde Ses girişleri ve çıkışları ile Ses, video ve oyun denetleyicileri menüsünü bulun. Her birini genişletin onları ve orada gördüğünüz her öğeyi güncelleyin. Güncellemek için öğeye sağ tıklayın ve sağ tıklama bağlam menüsünden Sürücüyü güncelle seçeneğini seçin.sürücüyü güncelle

Bir sonraki pencerede Sürücüleri otomatik olarak ara’yı tıklayın.search_automatical_for_drivers

Yanınızda en son sürücüler varsa, Sürücüler için bilgisayarıma gözat seçeneğiyle ilerleyebilirsiniz.

İpucu : Realtek HD Audio Driver, çekicilik gibi çalışan popüler ve kapsamlı bir ses sürücüsüdür. Bunu kişisel olarak kullanıyorum ve konuşmacımın ses kalitesiyle ilgili hiçbir sorunla karşılaşmadım. Bir şans ver.

Ses Sürücülerini Yeniden Yükleyin

Güncelleme işe yaramazsa, yapabileceğiniz bir sonraki şey, ses sürücülerinizi yeniden yüklemektir. Kurulum bozulmuş olabilir ve düzgün çalışmayabilir. Ses sürücülerini yeniden yüklemek için aşağıdaki adımları izleyin.

Aygıt Yöneticisi’ndeyken Ses girişleri ve çıkışları menüsünü genişletin. Altındaki her bir öğeye sağ tıklayın ve içerik menüsünden Cihazı kaldır seçeneğine tıklayın

kaldırma_cihazı

Ayrıca Ses, video ve oyun denetleyicileri menüsünü genişletin ve aynısını yapın. Bilgisayarınızı yeniden başlatın. Aygıtları kaldırmak ve bilgisayarınızı yeniden başlatmak, sürücünün yeni bir kopyasını yükleyecektir. Bozuk sürücüler soruna neden oluyorsa, şimdi sorunla karşılaşmamalısınız.İşlemci Güç Yönetimi Ayarlarını Değiştirin

Windows, kullanıcının beklentileriyle dengelemek için bilgisayarın enerji verimliliğini artırmak için bir güç yönetimi seçeneği sunar. Yoğun bir görev gerçekleştirirken işlemcinize hangi güç kaynağının verileceğini kontrol edebilirsiniz.

Minimum işlemci durumunu düşük bir değere ayarlamak, ses cihazının düzgün çalışmamasına neden olur ve bir çatırtı veya patlama sesi duyabilirsiniz. İşlemci durumunu daha yüksek bir değere ayarlayın ve sorunu çözüp çözmediğini kontrol edin. İşte nasıl:

Windows arama kutusuna Denetim Masası yazın ve uygulamayı başlatın. Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri’ne gidin, şu anda etkin olan planınızın yanındaki Plan ayarlarını değiştir’e tıklayın.
change_plan_settings

Gelişmiş güç ayarlarını değiştir’e tıklayın. Güç Seçenekleri açılır penceresinde, İşlemci güç yönetimini bulun ve genişletmek için üzerine çift tıklayın. Minimum işlemci durumu’na çift tıklayın ve ardından Ayar (%)’a tıklayın. Genellikle varsayılan olarak %5’e ayarlanmıştır. Lütfen daha yüksek bir değere (%100) ayarlayın ve değişiklikleri kaydedin.

minimum_işlemci_durumu

Sorunun devam edip etmediğini kontrol edin.

Not : Dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, hem Pilde(%) hem de Fişte(%) öğesini %100 olarak ayarlamanız gerekir.

Sistemin Ses Kalitesini Değiştirin

Windows’ta ses kalitesi temel olarak iki terimle belirlenir: Örnekleme hızı ve Bit derinliği. Örnekleme hızı, ses dosyasının saniyede kaç ses örneği taşıdığıdır. Aynı zamanda bit derinliği, her örnekteki bit sayısını belirtir.

Daha düşük bir değere ayarlanırlarsa, düşük kaliteli bir ses ve muhtemelen çatlamalar ve patlamalar yaşayabilirsiniz. Daha yüksek bir değere ayarlayın ve sorunu çözüp çözmediğini kontrol edin. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Başlat düğmesine sağ tıklayın ve listeden Çalıştır’ı seçin. Metin kutusuna kontrol yazın ve Denetim Masası’nı açmak için Enter’a basın. Donanım ve Ses menüsü > Ses’i tıklayın. Oynatma sekmesi altındaki aktif hoparlör profilinize tıklayın ve Özellikler düğmesine tıklayın. Sonraki görüntülenen Hoparlör Özellikleri açılır penceresindeki Gelişmiş sekmesine gidin. Mevcut açılır listeden en yüksek örnekleme hızı değerini ve bit derinliğini seçin. Normalde DVD kalitesidir.

sample_rate_and_bit_depth

Değişiklikleri kaydetmek için Tamam düğmesini tıklayın.Ses Geliştirme Ayarlarını Devre Dışı Bırakın

Windows’un birçok yerleşik ses geliştirme yöntemi vardır. Ses deneyiminizi geliştirmek için yapılmıştır. Ancak bunlar rastgele etkinleştirilirse ayarlar çakışabilir ve bir çatırtı ve patlama sesi duyabilirsiniz. Bunları nasıl devre dışı bırakacağınız aşağıda açıklanmıştır:

Yukarıda tartışılan yöntemin ilk dört adımını izleyin ve Hoparlör Özellikleri penceresini açın. Geliştirmeler sekmesine atlayın ve Tüm geliştirmeleri devre dışı bırak’ın yanındaki kutuyu işaretleyin.disable_all_enhancements

Değişiklikleri kaydetmek için Tamam’a tıklayın.Özel Denetimi Devre Dışı Bırak

Özel ses modu, ses uygulamalarının Windows ses motorunu atlamasına ve doğrudan Ses kartıyla koordine etmesine olanak tanır. Etkinleştirilirse, uygulamalar hoparlörlerinizin kontrolünü ele geçirebilir ve bilgisayarınızda çalmakta olan sese müdahale edebilir. Devre dışı bırakın ve çatırtı ve patlama sesi sorununu çözüp çözmediğini kontrol edin. Bu adımları takip et:

Denetim Masası > Donanım ve Ses > Ses’i açın Oynatma sekmesi altında, aktif hoparlörünüzü seçin ve Özellikler’e tıklayın. Yeni açılır pencerede Gelişmiş sekmesine tıklayın. Özel mod altında, Uygulamaların bu cihazın özel kontrolünü almasına izin ver seçeneğinin işaretini kaldırın.
Windows

Değişiklikleri kaydetmek için Uygula > Tamam’a tıklayın.Sürücülerinizin DPC Gecikmesini Kontrol Edin

DPC, Ertelenmiş Prosedür Çağrısı için kısa bir formdur. Windows bilgisayarlarda donanım sürücüsü verimliliğine bakar. Sürücüler güncel değilse veya doğru şekilde optimize edilmemişse, işlemleri gecikebilir. Böyle bir durumda ses sürücülerinin gecikme veya gecikme nedeniyle daha hızlı işlenmesini engelleyebilirler. Ses işleme düzgün çalışmıyorsa, bozuk veya çatırdayan bir ses yaşayabilirsiniz.

DPC gecikmesini kontrol etmek için LatencyMon, SG TCP Optimizer veya DPC Latency checker gibi bir üçüncü taraf uygulaması yükleyebilirsiniz. Hangi donanım sürücüsünün soruna neden olduğunu size gösterecektir. Anladıktan sonra gerekli işlemleri yapabilirsiniz. Suçlu sürücüyü devre dışı bırakmayı veya kaldırmayı düşünün ve sorunun çatırtı ve patlama sesiyle çözülüp çözülmediğine bakın.

ATI HDMI Aygıtını Devre Dışı Bırakmayı Deneyin

Birçok kullanıcı, bilgisayarlarına bir HDMI cihazı bağladıklarında, bir çatırtı ve patlama sesi sorunuyla karşılaştıklarını bildirdi. Soruna neden olduğunu tam olarak söyleyemem, ancak varsa, sorunu çözüp çözmediğini görmek için devre dışı bırakmayı deneyin. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Aygıt Yöneticisi’ni seçin. Aygıt Yöneticisi’nde Ses, video ve oyun denetleyicileri menüsünü genişletin. Burada ATI HDMI Audio listeleniyorsa, üzerine sağ tıklayın ve Aygıtı devre dışı bırak seçeneğini seçin. Sorunun olup olmadığını kontrol edin. devam eder.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu