Windows

Windows’ta “Disk Alanı Yetersiz” Hatası Nasıl Onarılır

Windows’ta “Disk Alanı Yetersiz” Hatası Nasıl Onarılır

 

Belirli bir yerel sürücüde fazla boş alan olmadığında, Windows işletim sisteminde “Düşük Disk Alanı” veya “Disk alanınız bitiyor” şeklinde bir bildirim alırsınız.

Sürücüde herhangi bir ek dosya depolamak istemiyorsanız, bu bir sorun gibi görünmeyebilir. Ancak, sisteminizi yavaşlatır ve sürücüdeki dosyaların açılması çok gecikir.

Sistem sürücünüzün (genellikle C:) disk alanı yetersiz olması, sisteminizin ve uygulamalarınızın sorunsuz çalışması için geçici dosyalara ihtiyaç duyması nedeniyle de ciddi bir sorundur. Sisteminiz ayrıca, görevleri çalıştırmak için RAM kullanıldıktan sonra sanal bellek olarak bir miktar sistem alanı tahsis eder. Dolayısıyla yeterli RAM’iniz yoksa bu sorun daha fazla uygulama çalıştırmanızı da engeller.

“Disk Alanı Yetersiz” Hatasına Neden Olan Nedir?

Windows’ta “Disk Alanı Yetersiz” hatasının olası nedenleri şunlardır:

Çok fazla uygulama yüklemek.Yerel sürücülerinizi temizlememek.Kötü amaçlı yazılım (solucan) bulaşması.Geçici ve önbellek dosyalarının birikmesi.Düşük kapasiteli disklerin kullanılması.

Disk Alanı Yetersiz Hatası Nasıl Düzeltilir?

Bu sorunu çözmek için birkaç olası çözüm vardır, örneğin:

Yerel Sürücüleri Temizleyin

“Disk Alanı Yetersiz” hatasını çözmenin en kolay yolu, yerel sürücülerinizde yer açmaktır.

İlk olarak, sürücülerinizdeki gereksiz dosyaları arayın ve silin. Belirli bir sürücü bu sorunu gösteriyorsa, dosyaları daha fazla boş alana sahip başka bir birime de taşıyabilirsiniz.

Ancak, sistem sürücünüz bu hatayı gösteriyorsa ve dosyaları başka bir yere taşıyamıyorsanız, temizlemek için aşağıdaki yöntemleri uygulayın.

Disk Temizleme veya Storage Sense kullanın

Windows, sisteminizdeki gereksiz dosyaları kolayca silmenin iki yolunu sunar: Disk Temizleme ve Storage Sense. Storage Sense özelliği, gereksiz dosyaların düzenli aralıklarla otomatik olarak kaldırılmasına da olanak tanır.

Disk Temizleme’yi kullanmak için,

Win + R tuşlarına basarak Çalıştır’ı açın ve cleanmgr yazın. C: Drive’ı (veya sistem sürücünüzü) seçin ve Tamam’ı tıklayın. Sistem dosyalarını temizle’yi seçin ve sürücüyü tekrar seçin. Silmek istediğiniz tüm seçenekleri işaretleyin ve Tamam’ı tıklayın.

Storage Sense’i kullanmak için,

Ayarları açmak için Win + I tuşlarına basın. Sistem > Depolama’ya gidin. Storage Sense’i etkinleştirin ve seçeneğe tıklayın.
Disk Alanı Yetersiz

Geri Dönüşüm Kutusu ve İndirilenler klasörü için zamanlamayı ve ne yapacağınızı ilgili seçeneklerden yapılandırın. Storage Sense’i şimdi çalıştır’ı tıklayın.Geçici Dosyaları Sil

Disk Temizleme ve Depolama Algısı, tüm geçici dosyaları kaldırmaz. Bu nedenle, bunları kaldırmak istiyorsanız, bunu manuel olarak yapmanız gerekir. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:

Çalıştır’ı açın ve %temp% girin. Tüm dosyaları seçin ve Shift + Sil’i tıklayarak kalıcı olarak silin. Silemeyeceğiniz dosyaları atlayın. Ardından, tekrar Çalıştır’ı açın ve temp girin. Aynısını bu klasörün içeriği için de yapın. .Gereksiz Uygulamaları Kaldırın

Ayrıca şu anda yüklü olan tüm uygulamaları kontrol etmeli ve ihtiyacınız olmayanları kaldırmalısınız. Çoğu zaman, uzun zaman önce kurduğumuz ve gigabaytlarca disk alanı kaplayan uygulamaları unuturuz. Bu nedenle, depolama alanını boşaltmak için bunları kaldırmanız gerekir. Böyle yaparak,

Çalıştır’ı açın ve Denetim Masası’nın Programlar ve Özellikler sayfasını açmak için appwiz.cpl girin. Listedeki uygulamalara bakın. Gereksiz uygulamalar bulursanız, bunları seçin ve Kaldır veya Kaldır/Değiştir’e tıklayın.Kaldır-ofis-uygulaması

Bunları kaldırmak için ekrandaki talimatları izleyin.

Uygulamaların kullanıcı dosyaları, kaldırıldıktan sonra bile kalabilir. Dosyaları aramak ve silmek için AppData klasörüne veya Belgeler klasörünüze gidebilirsiniz.

Tarayıcı Önbelleğini Sınırla

Önbelleğe alma, tarayıcılar için önemli bir özelliktir ve mevcut önbellek dosyalarını silseniz bile hızlı bir şekilde birikirler. Bunun yerine yapabileceğiniz şey, yerden tasarruf etmek için maksimum boyutunu sınırlamaktır. Böyle yaparak,

Tarayıcının kısayoluna sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin. Ayrıca Görev Çubuğunun sabitlenmiş simgesine sağ tıklayıp uygulama adına sağ tıklayıp Özellikler’i de seçebilirsiniz. Hedef metin kutusuna –disk-cache-size= ekleyin. 314572800, burada 341572800 Bayt = 300*1024*1024 = 300 MB. Bayt olarak istediğiniz herhangi bir boyutu kullanabilirsiniz.
disk-önbellek-boyutu-google-chrome

Uygula ve Tamam’ı tıklayın.

Bu sınırın uygulanması için her zaman bu kısayolu kullanmanız gerekir. Ayrıca, yalnızca mevcut kullanıcı hesabınızda çalıştığını unutmayın.

Hazırda Bekletmeyi Devre Dışı Bırak

Windows, güç seçeneklerinde hazırda bekletme ile aynı olmayan Hazırda Bekletme modunu içerir. Bu mod Açık olduğunda, bilgisayarınızı hazırda bekletme moduna geçirirseniz, sisteminiz etkin dosya ve klasörleri depolayan bir hiberfil.sys dosyası oluşturur. Böylece bilgisayarı bir sonraki başlatışınızda bu dosyalar hızlı bir şekilde yüklenir ve işinize kaldığınız yerden devam edersiniz.

Bu dosya, RAM’inizin yaklaşık %20-40’ına denk gelen bir disk alanı ayırır. Böylece, hazırda bekletme modunu devre dışı bırakarak bu alanı boşaltabilirsiniz. Sisteminiz üzerindeki herhangi bir olumsuz etki konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü bu işlem başlatma sürenizi sadece biraz artırıyor.

Hazırda bekletme modunu şu şekilde devre dışı bırakabilirsiniz:

Çalıştır’ı açmak için Win + R tuşlarına basın. Cmd yazın ve Yükseltilmiş Komut İstemi’ni açmak için Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. powercfg / hibernate off’u girinkış uykusuna yatmak

Sistem Geri Yükleme Ayrılmış Alanı Azalt

Sisteminiz ayrıca sistem geri yükleme noktaları oluşturmak için biraz yer ayırır. Bu önemli bir kurtarma özelliğidir, bu nedenle asla devre dışı bırakmamalısınız. Ancak, ekstra alanı boşaltmak için maksimum ayrılmış alanı mümkün olan minimum değere ayarlayabilirsiniz. Süreç aşağıdaki gibidir:

Çalıştır’ı açın ve systempropertiesprotection’a girin. Yapılandır’a tıklayın.
sistem özellikleri yapılandır

Kaydırıcıyı en sola ayarlayın ve Tamam’ı tıklayın.

Bundan sonra, bu yöntem öncekilerin tümünü sildiği için Oluştur’a tıklayarak bir geri yükleme noktası oluşturmak daha iyidir.

Kötü amaçlı yazılımları tara

Bazı Kötü Amaçlı Yazılım programları, özellikle solucanlar, kendilerini sürekli olarak çoğaltarak disk alanınızı hızla tüketebilir. Ayrıca sorunu çözmek için bilgisayarınızı taramanız ve bu tür kötü amaçlı yazılımları kaldırmanız gerekir. Bunu Windows Defender’ı (Virüs ve Koruma özelliği) kullanarak yapmak için,

Çalıştır’ı açın ve ms-settings:windowsdefender girin. Virüs ve tehdit korumasına gidin ve Tarama seçeneklerine tıklayın.Tam taramayı işaretleyin ve Şimdi tara’yı seçin.tam tarama-şimdi-tarama

Ayrıca virüs ve kötü amaçlı yazılım veritabanınızı güncel tutmak için bulut korumasını etkinleştirmenizi öneririz.

Verileri Yedekleyin ve Silin

Yapabileceğiniz bir diğer şey ise her gün ihtiyacınız olmayan dosyaları buluta veya harici depolamaya yedeklemek ve sisteminizden silmek.

Dosyaları OneDrive ile eşitlerseniz, dosyaları yalnızca çevrimiçi olarak da kullanılabilir hale getirebilirsiniz. Bu, onları sisteminizden kaldırır ancak yine de OneDrive klasöründe görebilir ve eşitleme Açık olduğunda açabilirsiniz. Dosyalar, yalnızca çevrimiçiyse bulut simgesini gösterir.

Ancak, senkronizasyonu devre dışı bırakırsanız, küçük resimlerini görseniz bile dosyaları açamayacağınızı unutmayın. Ayrıca “Bilgisayarınızda OneDrive’ın çalıştığından emin olun, ardından tekrar deneyin” hata mesajını alırsınız.

Depolama Algısı ayarı, Yalnızca OneDrive Çevrimiçi yapmak için bir seçenek içerir. Ancak, C:\Users\<kullanıcı adı> içindeki OneDrive klasörüne sağ tıklayıp Yer aç’ı da seçebilirsiniz.onedrive-boş alan

Diski Genişlet veya Yükselt

Sisteminizdeki tüm dosyalar gerekliyse, kesinlikle depolama alanınızı yükseltmeniz veya genişletmeniz gerekir. Bunu yapmak için PC’nizi açmanız ve HDD veya SSD’yi eklemeniz veya değiştirmeniz gerekir.

Gerekli işlemi öğrenmek için ziyaret edebileceğiniz HDD Nasıl Kurulur ve SSD Nasıl Kurulur konularına özel makalelerimiz var. Ancak, adımları güvenli bir şekilde uygulayabileceğinizden emin değilseniz, bir donanım uzmanından yardım istemenizi öneririz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu