Windows’ta Gelişmiş Başlatma Seçeneğine Önyükleme Yapmanın 5 Yolu

Windows’ta Gelişmiş Başlatma Seçeneğine Önyükleme Yapmanın 5 Yolu
Windows’u başlatmak genellikle bir düğmeye basmak ve işletim sistemi ile başlangıç programlarının yüklenmesini beklemek kadar kolaydır. Bazen bir engele çarparsınız ve işlerin düzgün yürümesi için biraz daha yardıma ihtiyaç duyarsınız. İşte burada Gelişmiş Başlangıç seçenekleri menüsünde bulunan sorun giderme seçenekleri devreye girer. Her biri, başlatmanızı yönetmek veya bilgisayarınızı onarmak için farklı bir yol sunar.
Gelişmiş Başlangıç’ın Faydaları Nelerdir?
Gelişmiş Başlangıç menüsü, Windows yüklemenizde yanlış giden her şeyi düzeltmenize yardımcı olacak sorun giderme seçenekleri sunar. Bunu elde ettiğinizde, sorunları çözmenize yardımcı olacak birkaç seçenek sunulur.
Sistem Geri Yükleme seçeneği: Windows’u daha eski bir zamana geri almanızı sağlar. Kullanmak için geri yükleme noktaları oluşturmuş olmanız gerekir. Bu noktalar temel olarak bilgisayarınızın ve herhangi bir zamanda nasıl çalıştığının bir anlık görüntüsüdür. Birini seçtiğinizde, o anki tarih ve saatle de olsa bilgisayarınızı o anlık görüntüden başlıyormuş gibi yeniden başlatıyorsunuz. İstenmeyen sistem değişikliklerini geri almanın harika bir yoludur.Sistem Kurtarma Görüntüsü: Benzer bir şey yapar, ancak başka tür bir dosyayla. Sistem görüntü dosyası, bilgisayarınızın dosyalarını ve ayarlarını koruyan, manuel olarak oluşturmanız gereken bir şeydir. Sabit diskinizin tamamı arızalanırsa, bilgisayarınızdaki her şeyi sistem görüntü dosyasını kaydettiğiniz zamanki haline geri yüklemek için bu dosyalardan birini kullanabilirsiniz. Başlangıç Onarma: Bilgisayarın başlatma işlemini tamamlamasını engelleyen sorunları bulmaya ve düzeltmeye yardımcı olur. ve Windows’a erişmenizi sağlar. Tekrar tekrar kapandığını veya yüklenmeden önce donduğunu görüyorsanız, sorunu çözmeye başlamak için burası harika bir yerdir. Komut İstemi: Bu seçenek, masaüstünüzdeki bir komut istemi penceresinde yaptığınız gibi komutları girmenizi sağlar. Başlangıç Ayarları: Gelişmiş bir önyükleme menüsü seçeneği olarak işlev görür. Önyükleme aygıtlarını veya davranışını değiştirmeniz gerekiyorsa, bunu deneyin. Gelişmiş Başlangıç menüsüne erişmeden önce, görmüyorsanız ve erişmeniz gerekiyorsa, bilgisayarı Güvenli Modda yeniden başlatın.
Bu araçlar, Windows’ta başlangıç seçeneklerinde sorun gidermeye ihtiyaç duyan herkes için faydalı olabilir. Kullanışları nedeniyle, Windows’ta oturum açamasanız bile bunlara erişmenin birden çok yolu vardır.
Ya Gelişmiş Başlangıç’a giriyorsam, ancak Tüm Seçenekler Kullanılamıyorsa?
Sisteminizde standart seçenekleri göstermesini engelleyen bir sorun olabilir. Önyüklenebilir ortam içeren erişim yöntemini kullanmayı veya adımları Güvenli Mod’da gerçekleştirmeyi deneyin. Bunlardan herhangi biri, ihtiyaç duyduğunuz tüm seçeneklere yeniden erişmenize yardımcı olabilir.
Gelişmiş Başlangıç’a Başlarken
Gelişmiş başlatmaya ulaşma şekliniz, karşılaştığınız bilgisayar sorunlarına bağlı olarak değişir. Bilgisayarınız düzgün çalışıyorsa menüye ulaşmak zahmetsizdir. Değilse, bu seçeneklere ulaşmak için biraz daha fazla çalışmanız gerekebilir.
Giriş Ekranından
Bilgisayarı yeniden başlatabilir, böylece tekrar açtığınızda Gelişmiş Başlangıç’a giriş ekranından bile erişebilirsiniz. Gelişmiş Başlangıç menüsüne ulaşmanın en kolay yolu.
Windows Tuşu + X’e basın. Kapat veya Oturumu Kapat’ın üzerine gelin. Oturum Açma ekranına dönmek için Oturumu Kapat’ı seçin.
Güç simgesine tıklayın ve Shift tuşunu basılı tutun. Yeniden Başlat’a tıklayın.
Bilgisayarın yeniden başlatılmasını bekleyin. Sorun Gider’i seçin.
Gelişmiş Seçenekler’i seçin.
Artık Windows’u gerektiği gibi ayarlamak, onarmak veya değerlendirmek için bu seçeneklerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Hesabınızda oturum açamıyorsanız, bu yine de çalışmalıdır.
Windows Ayarlarından
Hesabınızda ve Windows’taysanız, bunu, bilgisayarın bir sonraki yeniden başlatmada otomatik olarak Gelişmiş Başlangıç menüsüne girecek şekilde de ayarlayabilirsiniz.
Windows tuşu + X’e basın.Ayarları Seçin.Güncelleme ve Güvenlik’i tıklayın.Sol bölmeden Kurtarma’yı seçin.Gelişmiş Başlangıç başlığı altında Şimdi Yeniden Başlat’ı tıklayın. Bilgisayarınız yeniden başlatılacaktır.
Sorun Gider’i seçin.
Gelişmiş Seçenekler’i seçin.
Bu tür bir yeniden başlatmayı yalnızca bir kez yapmalıdır. Bu şekilde Gelişmiş Seçenekler’e her önyükleme yapmak istediğinizde bu adımları tekrarlamanız gerekecek.
PowerShell’i Kullanma
Bilgisayarı kapatmak ve Gelişmiş Başlangıç menüsüne erişmek için yükseltilmiş bir PowerShell komut penceresi kullanabilirsiniz.
Windows tuşu + X’e basın. PowerShell (Yönetici) seçeneğini seçin. Yönetici olarak çalıştırmak istediğinizi onaylamak için tıklayın. Tırnak işaretleri olmadan “shutdown.exe /r /o” yazın.
Enter tuşuna basın.
Bilgisayarınız kapanacak ve istenen menüde yeniden başlatılacaktır.
Önyüklenebilir Ortamla Oturum Açma
Bu yöntem, Windows için önyüklenebilir medyaya sahip olmanızı gerektirir. Bu durumda, önyüklenebilir ortam, yeni bir sisteme yükleyebilen veya halihazırda çalışan bir sistemde sorun giderme araçlarına erişim sunabilen bir sürücüdeki veya DVD’deki Windows’un bir kopyasıdır.
Halihazırda bir Windows başlangıç diskiniz yoksa, önyüklenebilir medyayı şu şekilde yapabilirsiniz. En az 8 GB kullanılabilir alana sahip boş bir USB kullanın.
Kullanmakta olduğunuz boş sürücüyü, medyayı oluşturduğunuz bilgisayara yerleştirin.
Lisans sözleşmesini kabul etmeyi seçin.
Başka Bir PC için Kurulum Ortamı Oluştur’u seçin.
İleri’ye tıklayın. Windows için seçeneklerinizi belirleyin. Seçtiğiniz seçimlerin sisteminize uymasını istiyorsunuz. USB seçeneğini seçin.
Sürücüyü oluşturmak için adımları izleyin. Bunu, Windows Gelişmiş Başlangıç’a erişmek için kullanacaksınız.
Üzerinde Windows bulunan USB sürücünüz olduğunda, Gelişmiş Başlangıç seçenekleri menüsüne gitmek için bunu kullanabilirsiniz.
Bilgisayarı kapatın ve USB’yi boş bir bağlantı noktasına takın.
Bilgisayarı açın ve BIOS’a girin. Başlangıç ekranında girmek için bir tuşa basmanız gerekecek ve bu, ne tür bir anakart kullandığınıza bağlı olarak değişecektir. Önyükleme aygıtı olarak USB’yi seçin ve ardından değişikliklerinizi kaydedin ve çıkın. Bilgisayar yeniden başlatılmalı ve USB’yi önyükleme aygıtı olarak kullanmalıdır.|
Sonrakine tıkla. Bilgisayarınızı Onarın’ı seçin. Sorun Gider’i tıklayın ve ardından menüye erişmek için Gelişmiş Seçenekler’i seçin.
Buradan, size sunulan seçeneklerden herhangi birini kullanabilirsiniz. Bir sonraki oturumunuzu kapattığınızda BIOS’unuza geri dönmeyi ve önyükleme aygıtını tipik Windows işletim sisteminizle sürücüye değiştirmeyi unutmayın.
Windows Otomatik Erişim
Bazen size bu menü sunulabilir ve bunun nasıl olduğunu merak edebilirsiniz. Windows, tekrarlanan başlatma hataları olan kullanıcılara yardımcı olmak için bazen Gelişmiş Başlangıç menüsünü açar. Ayrıca, kasanın üzerindeki güç düğmesiyle bilgisayarınızı birkaç kez tam olarak kapanmaya zorlayarak da bunun olmasını sağlayabilirsiniz, ancak son çare olarak bu önerilmez.

Bilgisayarınız başlamakta zorluk çektikten sonra ekranı görürseniz, başlatmanın tekrar doğru şekilde çalışmasını sağlamak için birkaç sorun giderme seçeneğini denemeyi düşünün.