Windows’ta Kilitlenme Günlükleri Nasıl Görüntülenir

Windows’ta Kilitlenme Günlükleri Nasıl Görüntülenir
Windows işletim sistemi, herhangi bir beklenmedik çökmeyle karşılaştığında, kilitlenme günlükleri oluşturur. Kilitlenmenin nedeni hakkında bilgi içeren bir ‘döküm dosyası’ oluşturur. Bu kilitlenme günlüğü, kullanıcının bazı daha kolay sorunları kendileri giderme seçeneğine sahip olabilmeleri için açıp kontrol etmesi için mevcuttur.
Windows, kullanıcıya hata bilgisi sağlamak için özel bir programa sahiptir. Bu makaledeki program aracılığıyla PC’nizin kilitlenme günlüğünü nasıl görüntüleyeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Windows’unuzun Çökmesine Neden Olan Nedir?
Windows çeşitli nedenlerle çökebilir. Sistem dosyaları, hatalı güncellemeler veya sistem kesintileri gibi çeşitli nedenlerle bozulabilir. Bunun yanı sıra, Windows çökmelerinin başka nedenleri de var. Bunları burada listeledik:
Virüsler ve Kötü Amaçlı Yazılımlar Aşırı ısınma sorunları Düşük bellek Bozuk sistem dosyaları Sürücü sorunları
Windows’ta Kilitlenme Günlükleri Nasıl Görüntülenir?
Windows, bilgisayarın karşılaştığı tüm hataları döküm dosyasıyla birlikte ayrı bir günlük dosyasına kaydeder. Günlüklere, Windows güvenilirlik izleyicisinden ve Olay görüntüleyiciden erişilebilir. Olay görüntüleyicide hata hakkında ayrıntılı bilgi bulunur. Windows hatalarını ve kilitlenme günlüklerini kontrol etmenin birkaç yolu vardır.
Olay Görüntüleyici aracılığıyla
Olay görüntüleyici, hata mesajları, uyarılar ve bilgilendirici bildirimler dahil olmak üzere tüm Windows olaylarını kaydeden yerleşik bir programdır. Ancak olayları yalnızca kritik hataları ve uyarıları gösterecek şekilde filtreleyebilirsiniz.
Hata filtreleme için adımlar şunlardır:
Arama çubuğunda Olay Görüntüleyici’yi arayın. Windows Günlüklerini genişletin ve ‘Sistem’ üzerine tıklayın. Bu size tüm sistem günlüklerini gösterecektir, ancak yalnızca hataları filtreleyebilirsiniz. ‘Sistem Görünümü Oluştur’u tıklayın. ‘Olay düzeyi’ altında, ‘Kritik’, ‘Uyarı’ ve ‘Hata’yı işaretleyin.
Tamam’ı tıklayın. Filtreyi kaydetmenizi isteyen yeni bir pencere açılacaktır. Sadece herhangi bir isim girin ve tamam’a basın. Ayrıca bu kaydedilen filtreyi yeniden kullanabilirsiniz. Sadece ‘Özel Görünümler’i genişletin ve daha önce girdiğiniz adı tıklayın. Bu, bilgisayarınızdaki tüm uyarıları ve hataları listeleyecektir.
Ayrıca üzerlerine tıklayarak hatanın ayrıntılarını da öğrenebilirsiniz. Hata, ‘Genel’ ve ‘Ayrıntılar’ olarak etiketlenmiş iki bilgi sekmesine sahiptir. ‘Genel’ sekmesi, hatayla ilgili genel bilgileri gösterir ve ayrıntılar sekmesi, hata hakkında bilinmesi gereken her şeyi gösterir.
Güvenilirlik İzleyicisi ile
Windows güvenilirlik monitörü, sisteminizin genel performansını ve kararlılığını kontrol eder. Bir gün içinde ortaya çıkan hata ve uyarılara göre bir puan oluşturur ve tüm hata ve uyarılarla birlikte bir ölçek üzerinde gösterir.
Güvenilirlik izleyicisine şu şekilde erişirsiniz:
Kontrol paneline gidin ve Sistem ve güvenlik’e tıklayın. Güvenlik ve Bakım’a gidin. ‘Bakım’ın yanındaki açılır oka tıklayın ve ‘Güvenilirlik geçmişini görüntüle’ye tıklayın.
Size 1-10 ölçekli bir grafik ve o günün puanını gösteren mavi bir çizgi gösterecektir. Dikey çubuk, o gün için puan ve hataları ayırt eder.
Herhangi bir günün hata detaylarını görüntülemek için, tarihe ait çubuğa tıklayın ve hataya çift tıklayın.
Windows Powershell’i kullanma
Windows powershell programını kullanarak bilgisayarınızdaki hata günlüklerini doğrudan listeleyebilirsiniz.
İşte bunu nasıl yapacağınız:
Win + X tuşlarına basın ve Windows Powershell(Yönetici) üzerine tıklayın. Yönetici parolanızı girin ve Tamam’a basın. Bu komutu kopyalayıp komut satırına yapıştırın:
Get-EventLog -Günlük sistemi | nerede $_.entryType -eşleşme “Hata”
Komutu, yalnızca en son hataların yalnızca belirli bir sayısını yazdırmak için de kullanabilirsiniz.
Get-EventLog -LogName Sistemi -En Yeni X -EntryType Hatası
burada ‘X’ hata sayısını gösterir.
Bu size giriş parametrelerinize göre hataları sağlayacaktır.
Mini Döküm/Bellek Dökümü Dosyaları Nasıl Kontrol Edilir?
Windows çöktüğünde, çökmeye neden olan dosyanın durumuyla ilgili bilgileri içeren bir döküm dosyası oluşturur. Geliştiricilerin sorunu belirlemesine ve daha sonra çözmesine yardımcı olur. Ancak sorunumuzu gidermek için bu döküm dosyasını da kullanabiliriz.
Bu adımları takip ederek döküm dosyasını nasıl kontrol edeceğinizi öğrenebilirsiniz.
Microsoft WinDbg Preview uygulamasını indirip yükleyin.WinDbg uygulamasını yönetici olarak çalıştırın.Ctrl + D tuşlarına basın ve %windir%\Minidump veya c:\windows\minidump konumuna gidin. Klasördeki minidump dosyasını seçin ve açın. v komutta ve Enter tuşuna basın.
MODULE_NAME ve “muhtemelen neden”, hataya neden olan dosyayı ve çökmenin nedenini belirtir. Analiz bittikten sonra onları arayın.
Bu sorunu nasıl çözeceğinizi ve buna neyin sebep olduğunu öğrenmek için herhangi bir tarayıcıda hata kodunu arayabilirsiniz. Hata günlükleri her zaman doğru değildir ve bazen hatalı sonuçlar da verebilir.
Döküm dosyaları, depolama alanından tasarruf etmek için silebileceğiniz geçici dosyalardır. Aşağıdaki adımları izleyerek Windows döküm dosyalarını silebilirsiniz:
Arama menüsüne tıklayın cmd yazın ve yönetici olarak çalıştırın. Komut istemine del /f /s /q %systemroot%\memory.dmp yazın. ve Enter’a basın.