Windows

Windows’ta Kilitli Dosyaları Silmenin 7 Yolu

Windows’ta Kilitli Dosyaları Silmenin 7 Yolu

 

Kilitli dosyaların tanımı çok çeşitlidir. Çalışan bir uygulama veya işlem tarafından kullanılan hiçbir dosya silinemez veya düzenlenemez. Ve bu nedenle, bu tür dosyalara birçok kullanıcı ve geliştirici tarafından kilitli dosyalar denir.

Salt okunur dosyalar da düzenlenemez ve kilitli dosyalarla karıştırılabilir. Veya bilgisayarınız bir ağdaysa ve paylaşılan dosyaların sahibi siz değilseniz, silinmesi kilitlenebilir.

Her neyse, bu makalede, Windows’ta her tür kilitli dosyayı silmeye zorlamayı tartışacağız.

Windows’ta Kilitli Silme Dosyaları Nasıl Zorlanır?

Klavye kısayollarını kullanmak, geri dönüşüm kutusunu atlamak ve dosyalarınızı kalıcı olarak silmek için etkili olacaktır. Bunun için istediğiniz dosyayı seçip klavyenizdeki Shift + Del tuşlarına basabilirsiniz. Bazı dosyalar yönetici izinleri bile isteyebilir. Ancak, kilitli dosyalar herhangi bir olağan silme yöntemiyle birlikte çalışmayabilir.

Bu nedenle, kilitli dosyaları silmek için aşağıda listelenen yöntemi deneyebilirsiniz:

DEL Komutunu Kullan

Komut istemindeki komutlar, dosyaları kolayca silme ayrıcalığını sağlar. Ayrıca herhangi bir uygulamada açık olan dosyaları silmeye zorlayabilir.

Komutu kullanarak kilitli bir dosyayı silmek için verilen adımları izleyin:

Windows + R tuşlarına basın. cmd yazın ve Ctrl + Shift + Enter tuşlarına basın. Evet düğmesine tıklayın. Şimdi, komutu çalıştırın: del “Dosya yolu”.Dosya silme pencerelerini zorla

Örneğin, dosyanız E sürücüsündeki file.txt ise, yol delE:\file.txt olacaktır.Görevi Bitir, Sonra Sil

Arka planda bazı uygulamalarda veya işlemlerde açık olan dosyaları silemeyiz. Daha önce de belirtildiği gibi, uygulamalar çalışmalarındaki istenmeyen engelleri önlemek için kullanımdaki dosyaları kilitler. Böylece, önce bu tür uygulamaları veya işlemleri Görev Yöneticisi’nden kapatmanız gerekecek ve ardından dosyaları yalnızca siz silebileceksiniz.

Dosyanın kullanıldığı belirli bir uygulamanın farkındaysanız, şunları yapın:

Ctrl + Shift + Esc tuşlarına basın. İşlemler sekmesinde, dosyanızı kullanıyor olabilecek olası uygulamaya sağ tıklayın. Görevi sonlandır seçeneğini seçin.
Kilitli Dosya

Tek bir uygulamanın çeşitli işlemleri de bazı dosyaları kullanabilir. Ve bazen bu süreçler sadece uygulamayı sonlandırarak kapanmaz. Bu nedenle, bu tür bilinen tüm işlemler için son göreve geçin. Ancak, herhangi bir önemli işlemi sonlandırmak bilgisayarınızın işleyişinde ciddi rahatsızlıklara neden olabileceğinden, sadece karanlıkta çekim yapmaya çalışmamalısınız.

Dosyanızı açan tüm bu tür işlemleri durdurduktan sonra, yukarıda belirtilen kısayol, yani Shift + Del ile kolayca silebilirsiniz. geri dönüşüm kutusuna atın.

İşlem Gezgini ile İşlemi Bulun

Görev Yöneticisi, hangi uygulama altında hangi işlemin yürütüldüğünü belirtmez. Bu nedenle, kolaylaştırmak için Microsoft, web siteleri aracılığıyla indirilebilen Process Explorer adlı farklı bir uygulamaya sahiptir. Talimatlara göre indirin ve kurun.

Ardından, işlemleri bulmak ve silmek için listelenen adımları izleyin:

.exe dosyasına veya Masaüstü simgesine çift tıklayın. Çalıştır düğmesine tıklayın. Durdurulabilir uygulamaların altındaki tüm gereksiz işlem kümelerini bulun. Her birine sağ tıklayın ve İşlemi Sonlandır’ı seçin.kill-süreç-kullanarak-süreç gezgini

İletişim kutusundaki OK düğmesiyle gidin.

İstenmeyen işlemleri öldürdükten sonra, dosyaları silmek için manuel veya komut istemi yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Açık Tutamaçları Kapatın ve Silin

Tutamaçların kullanılmasıyla süreçler, işaretçileri çağırarak sistem nesnesi içindeki izin verilen tüm kaynaklara erişebilir. Ve açık tutamaçlar, ilişkili dosyaları kilitleyebilir. Basitçe, dosyaya atanmış ve onu silmeyi yasaklayan bazı açık tutamaçlar olabileceğini bilin. Bu nedenle, önce tüm tutamaçlar için işlemi durdurmanız ve ardından dosyayı silmeniz gerekir.

Tüm tutamaçları durdurmak için aşağıda belirtilen adımları izleyin:

Windows + R tuşlarına basın, resmon yazın ve Enter’a basın. CPU sekmesine gidin. İlişkili Tutamaçlar bölümünün arama çubuğunda dosya adını arayın. Bu, dosyaya atanan tüm açık tutamaçları listeler. Her tutamacı sağ tıklayıp İşlemi Sonlandır’ı seçebilirsiniz.
son-süreç-kullanan-kaynak-izleyici

Yine, iletişim kutusundaki İşlemi Sonlandır düğmesine tıklayın.

Şimdi, yukarıdaki komutu veya geleneksel yöntemi kullanarak istediğiniz dosyayı silin.

Güvenli Modda Sil

Güvenli Mod, Windows’un basit başlatma durumudur. Yalnızca çok önemli sürücüler varsayılan ayarlarda çalışır ve tüm üçüncü taraf arka plan uygulamalarını kapatır. Bu nedenle, güvenli mod, dosyanızın herhangi bir uygulama/işlem/tanıtıcı tarafından kilitlenme olasılığını büyük ölçüde en aza indirir. Sonunda, dosyaları silmeyi kolaylaştırır.

Bilgisayarınızda güvenli moda girmek için verilen adımları izleyin:

Başlat menüsüne gidin ve Güç simgesine tıklayın. Shift tuşunu basılı tutun ve Windows Kurtarma Ortamı’nı yükleyecek olan Yeniden Başlat’ı seçin. Sorun Giderme seçeneğine tıklayın.
sorun gidermeyi seç

Gelişmiş seçeneklerle gidin. Başlangıç ​​Ayarları’nı seçin.başlangıç ​​ayarları

Yeniden Başlat düğmesine basın. Ekrana göre Güvenli Mod ile ilişkili numarayı seçin.güvenli modu etkinleştirmek için 4'e basın

Windows, tamamlandıktan sonra Güvenli Modda başlayacaktır. Daha sonra dosya konumuna gidebilir ve manuel tıklama yöntemini veya kısayol yöntemini uygulayabilirsiniz. Veya komut istemi yöntemi daha etkili olacaktır. Dosyaları silmeye zorlamaya devam etmek için, Komutu Kullan bölümünde yukarıda belirtilen adımları izleyin.

İlginizi Çekebilir: Lili Apk İndir

Salt Okunur Dosyaları Sil

Dosyalar, düzenlemeye ve silmeye karşı koymak için bilgisayarda salt okunur olarak işaretlenebilir. Silinemeyecekleri için bazı kişiler salt okunur dosyaları kilitli dosyalarla karıştırabilir. Her iki durumda da, salt okunur dosyaları silmek için salt okunur durumunu kaldırabilir ve devam edebilirsiniz.

Durumu değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin:

Dosyaya sağ tıklayın ve Özellikler’i seçin. Salt okunur kutusunun işaretini kaldırın.
salt okunur kutunun işaretini kaldır

Uygula düğmesine tıklayın. Ayrıca, salt okunur dosyaları silmeye zorlamak için del komutunu da kullanabilirsiniz. Sadece /f bayrağını ekleyin, örneğin del /f “filepath” .zorla-sil-salt okunur-dosya

Silmek için Sahipliği Alın

Yerel ağdaki başka bir kullanıcı tarafından zaten sahip olunan paylaşılan bir dosya için, onu silmek için önce sahipliği geri almanız gerekebilir. Ağ yöneticisinin bilgisayarından oturum açtıysanız, bu kolay olacaktır.

Yönetici modunda komut istemini açın Tip alma /f “dosya konumu” sahiplik alma-kullanma-komutu

Artık dosyaları silmek için manuel yöntemleri kullanabilirsiniz.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu