Windows

Windows’ta Yonga Seti Sürücüsü Nedir? Ona ihtiyacın var mı

Windows’ta Yonga Seti Sürücüsü Nedir? Ona ihtiyacın var mı

 

İnsanlar genellikle yonga seti sürücülerini pek önemsemezler. Özellikle, zaten yüklü olan genel sürücülere sahip Windows kullanıcıları ile, bu onların endişesi daha azdır. Ancak, uygun yonga seti sürücüleri olmadan cihazınız çalışabilir ancak tam potansiyelinde olmayacaktır.

Bu nedenle, Windows cihazınızın performansını artırmak istiyorsanız, yonga seti sürücülerinize bir göz atmanız oldukça akıllıca olacaktır. Ayrıca, bu sürücülere neden ihtiyaç duyulduğunu hala merak ediyorsanız, bu makalede bu sürücülerin temellerini inceleyeceğiz.

Chipset Sürücüsü nedir?

Bir yonga seti sürücüsünün ne olduğunu anlamak için yonga setleri hakkında genel bir fikre sahip olmanız gerekir. Adından da anlaşılacağı gibi, Yonga Setleri, anakartın çeşitli işlevlerini kontrol eden bir dizi yongadır. Bir bilgisayarın tüm farklı bileşenleri yonga seti aracılığıyla iletişim kurar.

Geleneksel olarak yonga setleri iki köprü segmenti ile üretiliyordu: Kuzey ve Güney Köprüsü. Kuzey köprüsü doğrudan bellek yuvalarına, CPU’ya ve PCI-E yuvalarına bağlıdır. Bu bileşenler arasında bir köprü görevi görür.

geleneksel işlemci

Benzer şekilde, Güney Köprüsü PCI Bus yuvalarına, SATA, IDE konektörlerine ve USB bağlantı noktalarına bağlanır. CPU ve Güney Köprüsü arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. CPU ile tüm iletişim Kuzey Köprüsü üzerinden yapılmalıdır. Bu iletişimi verimli ve etkili kılmak için Chipset sürücüleri devreye giriyor.

Ancak Modern işlemcilerde entegre grafikler, bellek denetleyicileri ve PCI denetleyicileri bulunur. Kuzey köprüsünün pek çok işlevi artık CPU’nun kendisi tarafından ele alındığından, yonga seti satıcıları iki köprüyü tek bir merkezi hub’da birleştirdiler.

intel mimarisiKredi: Intel

Intel, bu teknolojiye Platform Denetleyici Merkezi (PCH) adını verir. AMD, sürümlerini Fusion Controller Hub (FCH) olarak adlandırırdı, ancak 2017’den beri bu terimi kullanmayı bıraktılar. Bu, yonga seti sürücülerinin geçmişte olduğu kadar büyük bir rol oynamadığı anlamına gelse de,’ Aşağıdaki bölümlerde detaylandırdığımız çeşitli nedenlerle hala önemlidir.

Sonuç olarak, Chipset sürücüleri, bir yonga setinin işlevselliğine yardımcı olmak için sistemde yüklenen dosyalardır. Bu sürücüler, Windows’un anakartı tanımasını ve onunla iletişim kurmasını kolaylaştırır. Ayrıca, bu yonga seti sürücüleri öncelikle anakartın ve onunla entegre çevre birimlerinin çalışması içindir.

Chipset Sürücülerine Neden İhtiyacınız Var?

Daha önce tartıştığımız gibi, bu sürücüler farklı donanım bileşenlerini çalıştırmak için son derece önemlidir. Herhangi bir yonga seti sürücünüz kurulu değilse, çeşitli donanım sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarınızın düzgün çalışmadığını da yaşayabilirsiniz.

Bazen yonga seti sürücülerini yüklemek isteğe bağlıdır. Ancak, sisteminizde olması, genel bilgi işlem deneyiminde size önemli bir gelişme sağlar. Yonga seti sürücülerini kurmanın avantajlarından bazıları şunlardır:

Geliştirilmiş Güç Verimliliği

Chipset sürücüleri günümüzde cihazların güç verimliliğini arttırmada bile popülerdir. Bu sürücülerden bazıları, optimize edilmiş güç planları ve kullanılmayan çekirdeklerin hazırda bekletme modu gibi özellikleri içerir. Bunlar kesinlikle sistemin güç kullanımını iyileştirir. Bir dizüstü bilgisayarınız varsa, bu sizin için büyük bir anlaşma olabilir.

Donanım Uyumluluğu

Yonga seti sürücüleri kurulmadan ses alt sistemi, USB, Ethernet vb. şeyler istendiği gibi çalışmayacaktır. Ayrıca, sürücülerdeki sık güncellemelerle bazı yonga seti üreticileri, daha yeni donanımlara ek uyumluluk da sağlar.

Örneğin, AMD’nin yeni yonga seti sürücüsü güncellemesi, USB 4 – Windows 10 ve 11 aygıtları için destek sağlıyor. Bu nedenle, güncellenmiş sürücülere sahip olmak, en yeni donanımı pek çok sorun yaşamadan kullanabileceğiniz anlamına gelir.

Performans Artışı

artırmak

Bir yonga seti sürücüsü kurduğunuzda göreceğiniz en büyük fark performanstır. Örneğin AMD, en yeni sürücülerinin oyun performansında kayda değer artışlar sağladığını iddia ediyor. AMD kullanıcıları da iddialarını gerçek hayattaki kullanımlarla destekliyor. Sentetik Kıyaslamalar da aynı şeyi gösterir.

Hata Düzeltmeleri ve Diğer Sürücüler için Destek

düzeltme hatası

Chipset sürücülerini kurmak ve güncellemek, bazı donanım bileşenlerini kullanırken yaşanan hataları düzeltebilir. Bu sürücüler ayrıca PCI aygıtları ve ağ arabirimleri gibi farklı çevre birimlerine ek sürücü desteği sağlar.

Grafik İyileştirmeleri

grafik

Windows cihazınızda entegre grafikler varsa, yonga seti sürücüleri bu konuda da bir miktar iyileştirme sağlayabilir. Yonga seti sürücüleri yüklendiğinde FPS’de hafif bir artış fark edebilirsiniz.

Windows Cihazınıza Yonga Seti Sürücüleri Nasıl Yüklenir/Güncellenir?

Windows işletim sistemi, bilgisayarınız için genel yonga seti sürücülerini otomatik olarak yükler. Ancak, anakartınızın üreticisi tarafından yayınlanan sürücüleri de yüklemeniz önerilir. Windows’tan gelen temel güncellemelere göre çok daha işlevsel iyileştirmeler sağlar.

Chipset Sürücülerini Manuel Olarak Yükleme

Yükleyiciyi yonga seti üreticisinin web sitesinden indirebilir ve kurabilirsiniz. Bunun için öncelikle yonga seti üreticisini ve ürün adını belirlemeniz gerekiyor.

Yonga seti bilgilerini kontrol etmek için şu adımları izleyin:

Windows tuşu + R’ye basın. Ardından, msinfo32 yazın ve Enter’a basın. Sistem Bilgileri Penceresinde, Süpürgelik Üreticisi ve Süpürgelik Ürünü arayın. Anakart üreticisini ve ürünün adını not edin.Sistem bilgisi

Şimdi, bu bilgilere sahip olduğunuzda, sürücüleri indirme işlemini takip edin.

Resmi web sitesinden üreticinin İndirme Merkezine gidin. Ürün Hattını/Tipini, Ürün Serisini ve ardından Ürün Modelini seçerek ürününüzü bulun. amd yonga seti sürücüleri

Mevcut farklı yonga seti sürücüleri listesinden, işletim sisteminiz için Yonga Setini seçin(Win 10/11, 64or32bit) ve indirmeye tıklayın. AMD yonga seti indir

Şimdi, bir sürücü kurulum dosyası indirilmeye başlayacaktır. İndirme işlemi tamamlandıktan sonra, dosyayı bilgisayarınızda bulun ve kurun. Sürücü yükleme dosyası zip biçiminde de olabilir. Böyle bir durumda dosyayı çıkartın ve ardından sürücüleri yüklemeye başlayın.Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.Aygıt Yöneticisinden Yükleyin

Aygıt yöneticisi için yonga seti sürücülerini de güncelleyebilirsiniz. Aygıt yöneticisini kullanarak diğer farklı donanım sürücüleri için en son güncellemeleri bile indirebilirsiniz.

Chipset sürücülerini güncellemek için şu adımları izleyin:

Çalıştır’ı açmak için Windows tuşu + R’ye basın. devmgmt.msc yazın ve Enter’a basın. Aygıt yöneticisi penceresinde IDE ATA/ATAPI denetleyicilerini arayın. Üzerine sağ tıklayın ve Sürücüyü güncelle’yi seçin. güncelleme ide ata atapi 1

Şimdi, Sürücüleri otomatik olarak ara’ya tıklayın ve talimatları izleyin. En son sürüm indirilebilirse, sürücüler güncellemeyi otomatik olarak gerçekleştirecektir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu