Windows

Yüksek CPU Kullanımına Sahip Shell Altyapı Ana Bilgisayarı

Yüksek CPU Kullanımına Sahip Shell Altyapı Ana Bilgisayarı

 

Shell Infrastructure Host veya sihost.exe, Windows’ta masaüstü arka planı, görev çubuğu ve Başlat menüsü gibi çeşitli grafik kullanıcı arabirimi öğelerini işler.

Varsayılan Fotoğraflar uygulamasındaki bir bellek sızıntısı hatası nedeniyle, kullanıcılar çok sayıda fotoğrafa göz atarken Shell Infrastructure Host High CPU kullanımı sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Hatalı uygulamayı kapattıktan sonra bile, sihost.exe hala saatlerce yüksek CPU kullanımıyla oyalanıyor ve bu anlaşılabilir bir şekilde oldukça can sıkıcı olabilir.

Bu makalede, Shell Infrastructure Host High CPU kullanım sorununu çözmek için hangi adımları atabileceğinizi ayrıntılı olarak açıkladık.

Shell Altyapı Ana Bilgisayarının Yüksek CPU Kullanımına ne sebep olur?

Belirtildiği gibi, Windows’taki varsayılan fotoğraf görüntüleyici uygulamasında, yani Fotoğraflar’da bir bellek sızıntısı sorunu var. Bu hata, sihost.exe’nin kayıt defterini sürekli olarak sorgulamasına neden olur ve bu da yüksek CPU kullanımına yol açar. Bu sızıntı Windows 10’dan beri var ve Windows 11’de henüz yamalanmadı. Ek olarak, yüksek CPU kullanımının bozuk sistem dosyaları veya çeşitli UI ile ilgili ayarlardan kaynaklanıyor olması da mümkündür.

Shell Altyapı Ana Bilgisayarı Yüksek CPU Kullanımı Nasıl Onarılır?

Bu hata bir süredir ortalıkta olmasına rağmen, Microsoft hala bu sorunu çözmedi. Bu nedenle, Temmuz 2022’den itibaren Shell Altyapı Ana Bilgisayarı Yüksek CPU Kullanımı sorununu kökünden kalıcı olarak düzeltmenin bir yolu yoktur.

Ancak bu, bunun etrafında çalışamayacağınız anlamına gelmez. Aşağıdaki bölümlerde tartıştığımız yüksek CPU kullanımı sorununu çözmenin birkaç yolu vardır.

Farklı Fotoğraf Görüntüleyici Uygulaması Kullanın

Bellek sızıntısı sorunu yalnızca varsayılan Fotoğraflar uygulamasındadır. Örneğin klasik IrfanView gibi farklı bir Fotoğraf görüntüleyici kullanırsanız, artık yüksek CPU kullanımı sorunuyla karşılaşmazsınız. Bu yöntemi şiddetle tavsiye ediyoruz, çünkü bu aşağı yukarı kalıcı bir düzeltmedir, diğer yöntemler ise yalnızca geçici çözümlerdir.

Windows 10’da varsayılan fotoğraf görüntüleyici uygulamasını şu şekilde değiştirebilirsiniz:

Fotoğrafa sağ tıklayın ve Birlikte Aç > Başka bir uygulama seç’i seçin.
başka bir uygulama-kazan-10 seç

İstediğiniz fotoğraf görüntüleyici uygulamasını seçin. Listede görmüyorsanız, Diğer uygulamalar > Bu bilgisayarda başka bir uygulama ara’yı seçin ve yürütülebilir uygulamaya göz atın.
bu bilgisayarda başka bir uygulama ara

.jpg dosyalarını açmak için her zaman bu uygulamayı kullan seçeneğini etkinleştirin ve Tamam’a basın. .png ve kullandığınız diğer fotoğraf biçimleri için tüm adımları uygun şekilde tekrarlayın.

Varsayılan uygulamalar Windows 11’de biraz farklı çalışır. Windows 11’de varsayılan fotoğraf görüntüleyici uygulamasını değiştirme adımları şunlardır:

Win + I tuşlarına basın ve Uygulamalar > Varsayılan uygulamalar’ı seçin. Aşağı kaydırın ve Dosya türüne göre varsayılanları seç’i seçin.
dosya türüne göre varsayılanları seç

.jpeg veya başka bir görüntü biçimini bulun ve Fotoğraflar uygulamasına tıklayın.
jpg-varsayılan-uygulama

Listeden yeni fotoğraf görüntüleyici uygulamasını seçin. Listeden bulamıyorsanız, Diğer uygulamalar > Bu bilgisayarda başka bir uygulama ara öğesini seçin ve uygulama başlatıcısına göz atın. Varsayılan fotoğraf görüntüleyiciyi değiştirmek istediğiniz .png veya diğer görüntü biçimleri için bu adımları tekrarlayın.Sihost.exe’yi Görev Yöneticisi aracılığıyla sonlandırın

sihost.exe CPU kullanımı aşırı ise, bununla hızlı bir şekilde başa çıkmak için işlemi Görev Yöneticisi aracılığıyla da sonlandırabilirsiniz. İşte bunu yapmak için adımlar:

Görev Yöneticisini başlatmak için CTRL + Shift + Esc tuşlarına basın. İşlemler sekmesinde, CPU kullanımına göre sıralamak için CPU başlığına tıklayın. Bu şekilde sihost.exe’yi kolayca bulabilmelisiniz. Alternatif olarak, Ayrıntılar sekmesine geçebilir ve ada göre sıralayabilirsiniz.sihost-görev yöneticisi

Shell Infrastructure Host veya sihost.exe işlemini seçin ve Görevi Sonlandır’a tıklayın. UI, normale dönmeden önce birkaç saniyeliğine hata verecektir.
uç-kabuk-altyapı-host

Bazı durumlarda, sihost.exe yüksek CPU kullanımı devam eder. Bu gibi durumlarda explorer.exe’yi de sonlandırın.Fotoğraflar Uygulamasını Onar

Kullanıcı raporlarına göre, Microsoft Fotoğraflar uygulamasını onarmak da bu sorunu çözebilir. Bu düzeltmeyi şu şekilde deneyebilirsiniz:

Win + I tuşlarına basın ve Uygulamalar > Uygulamalar ve Özellikler’e gidin. Microsoft Fotoğraflar’a tıklayın ve Gelişmiş Seçenekler’i seçin.uygulamalar-gelişmiş-seçenekler

Uygulamayı onarın ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.onarım-microsoft-fotoğraflar-app

Oturumu Kapatın veya Bilgisayarınızı Yeniden Başlatın

Başka bir kolay geçici çözüm, basitçe oturumu kapatmaktır. Oturumu kapatmak işe yaramazsa, bunun yerine bilgisayarınızı yeniden başlatabilirsiniz. Shell Altyapı Ana Bilgisayarı Yüksek CPU kullanımı sorunuyla karşılaşan çoğu kullanıcı, yeniden başlattıktan sonra yüksek CPU kullanımının bir veya iki gün boyunca tekrarlanmadığını tespit etti.

Bu geçici çözümle ilgili uyarı, birkaç günde bir yeniden başlatmaya devam etmeniz gerektiğidir, bu da can sıkıcı olabilir. Bu nedenle, kalıcı bir düzeltme olarak fotoğraf görüntüleyiciyi bir kez daha değiştirmenizi öneririz.

Bozuk Sistem Dosyalarını Onar

Bozuk sistem dosyaları, sihost.exe gibi Windows bileşenlerinin arızalanmasının ve yüksek CPU Kullanımına neden olmasının yaygın bir nedenidir. Bu nedenle, aşağıdaki adımlarla bozuk sistem dosyalarını bulmak ve onarmak için SFC ve DISM yardımcı programlarını kullanmanızı öneririz:

Win + R tuşlarına basın, cmd yazın ve CTRL + Shift + Enter tuşlarına basın. Aşağıdaki komutları yürütün:
DISM /Çevrimiçi /Temizleme görüntüsü /Restorehealth
Sfc /scannow
dism-sfc

Arka Plan Slaytlarını Devre Dışı Bırak

Bazı kullanıcılar, slayt gösterisi arka planlarını kullanırken yüksek CPU kullanımı bildirdi. Düz bir resim arka planı kullanmak onlar için sorunu çözdüğünden, aşağıdaki adımlarla aynı şeyi denemenizi öneririz:

Win + I tuşlarına basın ve Kişiselleştirme > Arka Plan’ı seçin. Arka planınızı kişiselleştirin alanında, Resim veya Düz renk’i seçin.
arka planını kişiselleştir

Otomatik Renk Değişimini ve Şeffaflığı Devre Dışı Bırak

Arka plan slaytları senaryosuna benzer şekilde, bazı kullanıcılar otomatik renk değiştirme ve şeffaflık özelliklerini devre dışı bırakarak yüksek CPU kullanım sorununu da çözebildiler. Aşağıdaki adımlarla aynı şeyi yapmanızı öneririz:

Win + I tuşlarına basın ve Kişiselleştirme > Renkler’e gidin. Saydamlık efektlerini KAPALI duruma getirin.otomatik-renk-şeffaflık

Vurgu renginin Manuel olarak ayarlandığından emin olun.Sanallaştırmayı Etkinleştir

Birkaç kullanıcı da Sanallaştırmayı etkinleştirerek sihost.exe yüksek CPU kullanımını düzelttiklerini bildirdi. Bu kesinlikle niş bir çözüm, ancak diğer düzeltmelerin hiçbiri şimdiye kadar sizin için işe yaramadıysa, bu yine de denemeye değer.

İlginizi Çekebilir: Lili Apk İndir

İlk olarak, Görev Yöneticisini başlatmak için CTRL + Shift + Esc tuşlarına basın. Performans sekmesinde Sanallaştırmanın devre dışı bırakılıp bırakılmadığını kontrol edin. Eğer öyleyse, aşağıdaki adımlarla etkinleştirebilirsiniz:

Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS Kurulum Anahtarına (genellikle Del veya Fn tuşlarına) basın. BIOS Kurulum Yardımcı Programında, Gelişmiş, CPU veya Hız Aşırtma sekmelerine geçin. Sanallaştırma seçeneğini etkinleştirin. Anakart üreticinize bağlı olarak adı Intel Sanallaştırma Teknolojisi, VT-d, AMD-V, SVM veya benzeri olabilir. Bulamıyorsanız, çeşitli anakartlarda Sanallaştırmayı etkinleştirmeyle ilgili yardım için bu ayrıntılı makaleye başvurmanızı öneririz.CPU gigabayt-svm

Ekranda gösterilen Kaydet ve Çık tuşuna basın (genellikle F10).Windows’u Güncel Tut

Belirtildiği gibi, bu sorun bir süredir var ve birçok kullanıcı bunu Microsoft’a bildirdi. Bu nedenle, Microsoft muhtemelen sorunu yakın zamanda düzeltecektir. Windows’u güncel tutarak bu yamayı çıkar çıkmaz alacaksınız. Bu arada, en son güncellemeler sizi diğer hatalardan ve sorunlardan da koruyacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu